Върни се горе

               7 670 души бяха консултирани и изследвани за ХИВ по време на лятната кампания за доброволно, анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН. В здравната инициатива се включиха 28-те Регионални здравни инспекции, 19-те Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС), 17-те мобилни медицински кабинети и неправителствени организации, изпълняващи здравно–превантивни дейности сред уязвими групи. 
             Преди началото на кампанията са осигурени бързи тестове за ХИВ диагностика и презервативи. Най-много изследвания за ХИВ са направени в областите Варна (1108 души), София (944 души), Бургас (613 души), Стара Загора (553 души), Пловдив (509 души), Пазарджик (442 души) и Хасково (408 души). В останалите региони броят на тестваните е под 400 лица. 
            Това лято кампанията премина около басейни, увеселителни паркове, в черноморски и планински курорти, като активно бяха засегнати и по-малки населени места. Основно са се изследвали хора на възраст между 25–39 години. 
            Две трети от консултираните лица са споделили на медицинските консултанти, че желаят да узнаят актуалния си ХИВ статус заради сексуален контакт без презерватив.  
Съотношението по пол показва, че мъжете, изследвани за ХИВ през лятната кампания, са 47% срещу 53% жени. 
            Кампанията продължи от 4 август до 20 септември под надслов „Животът е безценен! – превенция на ХИВ/СПИН и подкрепа за хората, живеещи с ХИВ”. 
            Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” напомня, че всеки човек може да се изследва безплатно за ХИВ през цялата година. Това може да стане в някой от 19-те КАБКИС в цялата страна, както и в лабораториите на Регионалните здравни инспекции в 28-те областни града. Повече информация може да се получи на телефон 0700 130 40.

Сподели в: