Върни се горе

        Това заяви на пресконференция, на 18 ноември т.г., заместник министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Пресконференцията бе посветена на Европейския ден за правилна употреба на антибиотиците. Той подчерта, че профилактиката е най-евтиният начин за намаляване на антибиотичната резистентност и за това вече има разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата за внос на 50 000 опаковки противогрипна ваксина. Много скоро те ще бъдат пуснати в продажба и така ще се задоволи нуждата от противогрипни ваксини у нас. Ще бъде внесена и жива полиомиелитна ваксина за децата на бежанците. Тази мярка ще се осъществи в изпълнение на плана за действие, одобрен от Министерския съвет и насочен към осигуряване на потребностите на нуждаещите се групи от населението у нас.

       Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/ –проф. Тодор Кантарджиев и завеждащият Националната референтна лаболатория за Контрол на антибиотичната резистентност при НЦЗПБ – доц. Цветан Велинов изтъкнаха, че в лабораторията по антибиотици към НЦЗПБ се проследява появата на нови механизми на резистентност. През последните месеци Министерството на здравеопазването отделя много голямо внимание на антибиотичната политика в болниците, защото това е част от лекарствената политика на държавата. Възможност за овладяване на антибиотичната резистентност предлагат променените изисквания за болниците и микробиологичните лаборатории, отразени в новите медицински стандарти.

       „Тревожна е съществуващата в момента опасна тенденция – заяви проф. Кантарджиев – млади, добре образовани майки, под влияние на некоректно тиражирани слухове, подписват декларация за отказ от имунизация на децата си против полиомиелит. Много важно е хората да не се поддават на такива с нищо не обосновани внушения, които създават условия за бъдеща тежка инвалидност в страната ни“. Проф. Тодор Кантарджиев призова лекарите и медиите да действат активно и с достатъчно разяснения да подпомогнат преодоляването на опасната тенденция.

Сподели в: