Върни се горе

            43 проекта на ученици от 1-ви до 12-ти клас от цялата страна са допуснати до участие в шесто издание на Националния ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 6”. Конкурсът се организира от Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата и Министерството на младежта и спорта. През тази година по покана на МЗ, като партньор се включиха и Представителството на Европейската комисия в България.
Според регламента на конкурса допуснатите проекта са 43, като се разпределят в категорията от 1-ви до 4-ти клас – 13 проекта, от 5-ти до 8-ми клас – 15 проекта и от 9-ти до 12-ти клас – 15 проекта. 

            Националният ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 6“ е една от инициативите на МЗ за намаляване на високия процент на пушачите сред българските ученици.
 Целта на конкурса е да се покаже, че човешкия живот е по-здравословен, когато се живее в среда свободна от тютюнев дим. 
 
             До момента в конкурса от неговото стартиране през 2008 г. с проекти се включиха над 15 500 ученика от 560 паралелки и класове от 1 до 12 клас от цялата страна, мнозинството от които вече са 100 % непушачи и с участието на техни учители, които подкрепиха здравословния начин на живот без зависимост от тютюневите изделия.

            Тазгодишното шесто издание на конкурса ще продължи до 30 април 2014 г., а официалното награждаване на победителите ще се проведе на 31 май 2014 г. – Световния ден без тютюн. Наградите за финалистите ще бъдат: 9 предметни награди, по три във всяка възрастова категория, съответно I, II и III място; 3 поощрителни награди, по една във всяка възрастова категория 1-4 клас, 5-8 клас и 9-12 клас, като и 1 специална награда на фокус-група участвала в подхода „Предай нататък”.
 

Сподели в: