Върни се горе

15 лечебни заведения ще ремонтират своите COVID отделения по проект на Министерството на здравеопазването. Средствата се предоставят на лечебните заведения по процедура „Мерки за справяне с пандемията“, която се реализира в рамките на приоритетна ос „Подкрепа за здравната система за справяне с кризи“ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Критериите за включване на болниците бяха публикувани на интернет страницата на Министерството на здравеопазването. Първите 15 болници, които сключват споразумения за партньорство с МЗ, са:

 1.       МБАЛ –Поморие ЕООД, гр. Поморие;
 2.       МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ ЕООД, гр. Свищов;
 3.       МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев“ ЕООД, гр. Момчилград;
 4.       МБАЛ „Ботевград“ ЕООД, гр. Ботевград
 5.       МБАЛ“ Елин Пелин ЕООД, гр. Елин Пелин;
 6.       МБАЛ- Своге ЕООД, гр. Своге;
 7.       МБАЛ –Левски ЕООД, гр. Левски;
 8.       МБАЛ – Никопол ЕООД, гр. Никопол;
 9.       МБАЛ „Света Екатерина“ ЕООД, гр. Димитровград;
 10.   МБАЛ – Бала Слатина ЕООД, гр. Бяла Слатина;
 11.   МБАЛ-Първомай ЕООД, гр. Първомай;
 12.   СБАЛПФЗ – Стара Загора ЕООД, гр. Стара Загора;
 13.   МБАЛ – Троян ЕООД, гр. Троян
 14.   МБАЛ – Павликени ЕООД, гр. Павликени;
 15.   МБАЛ – Червен бряг ЕООД, гр. Червен Бряг.

В лечебните заведения ще бъдат реализирани строително-монтажни дейности и ще бъдат доставени машини и съоръжения, нуждата от които е идентифицирана от самите болници и одобрена от експерти в Министерството на здравеопазването. С изпълнението на предложените дейности ще бъдат изградени изолирани помещения в болничната инфраструктура, изолирани асансьори за превозване на пациенти с COVID-19, ще бъде увеличен капацитетът на инсталациите за медицински газ (кислород, вакуум и сгъстен въздух), както и ще се осигурят генератори на мощност с цел гарантиране на непрекъснатост на работата на животоподдържащата медицинска апаратура, газови инсталации и други.

Отделно от това, Министерството на здравеопазването ще предостави пакет от медицинска апаратура и медицинско оборудване, необходими за осигуряване на по-добър достъп, диагностика и лечение на пациенти с коронавирусна инфекция.

Сподели в: