Върни се горе

    1132 души дариха кръв по време на пролетната кампания за насърчаване на доброволното кръводаряване в столицата, която стартира  в началото на март. Инициативата, организирана от Министерство на здравеопазването, Националния център по трансфузионна хематология и   БЧК беше насочена към ученици, навършили 18 години и студенти.  
      От 28 март до края на май 48 мобилни екипа бяха на разположение на студентите в столичните висши учебни заведения. 718 студенти се отзоваха на призива за кръводаряване, като 35 % от тях станаха кръводарители за първи път в живота си. Организирани бяха кръводарителски акции и в 13 училища, като в 72 класа се проведоха беседи. Над 280 младежи над 18 годишна възраст заявиха желание да станат кръводарители като 192 от тях бяха одобрени по медицински показатели и дариха кръв за първи път. 
      В проведената на Цветница традиционна кампания за кръводаряване „Запалете свещичка, подарете живот!” 135 столичани дариха кръв във временните пунктове до столичните православни храмове. Организирана беше  кампания за кръводаряване  сред българските мюсюлмани.  
     В началото на тази година НЦТХ и Българската асоциация по кръводаряване спечелиха още един партньор за каузата на доброволното кръводаряване. 70 служители на „Хюлет Пакард България” станаха кръводарители като намерението на компанията е да организира кръводарителски акции и в бъдеще. За първи път тази година ще бъде организирана акция на 3 юни - Денят на Светата Петдесятница. Във временен пункт за кръводаряване до храм „Св. Мчца Параскева” ще се проведе кампания за кръводаряване под надслов „Няма любов по-голяма от тази да положиш душата си за своя приятел. Да дарим кръв, да дадем надежда за живот на болни и пострадали!” Екип на НЦТХ ще бъде на разположение на желаещите да дарят кръв от 10.30 до 14.00 часа. 
      Основната цел на тези кампании е да се популяризира значимостта на безвъзмездното и доброволно кръводаряване, което е от изключителна важност за осигуряване на достатъчни количества кръвни продукти. Тези продукти са особено необходими при лечението на остри кръвозагуби, тежки изгаряния, планови и спешни операции, злокачествени заболявания, трансплантации, както и при хемофилии и хемолитични анемии. Потребността от кръв при всеки един случай е специфична и варира между 1 до 10 литра. Данните на НЦТХ показват, че нуждата от кръвни продукти у нас се увеличава с всяка измината година с около 10%. Подобна е тенденцията и в световен мащаб. Затова кръводаряването е изключително важен и хуманен акт. Без него не би било възможно спасяването на човешки живот. Благодарение на проведените през миналата година инициативи се запазва тенденцията за увеличаване на броя на кръводарителите. През 2011 г. 163 816 души са дарили кръв, докато през 2000 г. те са били 148 449. Амбицията на МЗ и Националния център по трансфузионна хематология е кръводарителите да бъдат поне 185 000 на година. 
     Актуална информация за работата на подвижните екипи на НЦТХ можете да получите на сайта на Националния център по трансфузионна хематология - www.ncth.bg.  

Сподели в: