Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 4 553 случая на остри заразни заболявания срещу 4 081 за предходната. От тях 3 668 са случаите на грип и остри респираторни заболявания срещу 3 126 за предходната.

 В периода 19.10–27.10.2009г. в Националната референтна лаборатория по грип и ОРЗ към Националния център по заразни и паразитни болести са доказани 71 случая на грипния вирус А /Н1N1/.

Към 27.10.2009 г. в страната са доказани общо 204 положителни резултати на новия грипен вирус подтип A (H1N1).

На 26.10.2009г. Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве в гр. Габрово е уведомена от директора на СОУ”П.Р. Славейков”, гр. Трявна за 44 % отсъстващи ученици, поради заболяване от  Остра вирусна инфекция. Своевременно е предприето епидемиологично проучване, при което е установено, че заболяването при учениците протича с грипоподобна симптоматика, взети са 6 бр. носогърлени смивове. При проведеното вирусологично изследване на 27.10.2009г. в Националната референтна лаборатория по грип и ОРЗ към Националния център по заразни и паразитни болести е доказан новия грипен вирус подтип A (H1N1).

След проведено заседание на Регионалния щаб за борба с Грипа и ОРЗ и получени указания от Министерство на здравеопазването е взето решение за обявяване на грипна ваканция от 27.10. до 30.10.2009г. в четири училища в община Трявна.

По същите причини са прекъснати учебните занятия и в Математическата гимназия в гр. Ямбол до 03.11.2009 г.

На 26.10.2009 в Клиниката за интензивно лечение на УМБАЛ „Света Анна” в София е починал 32 г. мъж от гр. Самоков, при които вирусологичното изследване потвърди диагнозата грип A (H1N1). Същият е имал грипоподобна симптоматика в течение на седмица и е потърсил медицинска помощ за пръв път на 25.10.2009 г. при дежурния общопрактикуващ лекар със затруднено дишане и в тежко общо състояние. Насочен е за лечение към спешното отделение на УМБАЛ „Света Анна”, а по късно и в Клиниката за интензивно лечение с признаци на двустранна бронхопневмония, остра дихателна недостатъчност и температура.

Министерство на здравеопазването припомня още веднъж, че в страната е налице широка циркулация на грипния вирус A(H1N1). В преобладаващата част от случаите протича леко, до средно тежко. От съществено значение е при възникване на симптоми на грип да потърсите навреме медицинска помощ, тъй като ранното антивирусно лечение намалява рисковете от развитие на усложнения. В лечебните заведения в страната са разпределени достатъчни количества антивирусни препарати, които са на разположение за лечение на случаи на новия грип.

 

Чревни инфекции: регистрираните случаи са както следва:

-          вирусни хепатити – 55 случая срещу 62 за предходната седмица;

-          дизентерия – 17 случая  срещу 14 за предходната седмица;

-          салмонелози – 30 случая срещу 34 за предходната седмица;

-          колиентерити – 15 случая срещу 18 за предходната седмица;

-          ентероколити – 349 случая срещу 401 за предходната седмица.

 

Въздушно-капкови инфекции: регистрирани са 68 случая на скарлатина срещу 51 за предходната седмица. Случаите на варицела са 215 срещу 224, епидемичен паротит 23 срещу 8 случая, коклюш 13 срещу 6,  морбили 37 срещу 39 за предходната седмица. Не са регистрирани случаи на рубеола.

 

Трансмисивни инфекции: през седмицата не са регистрирани  случаи на Ку треска и Кримска Конго хеморагична треска. Случаите на Лаймска борелиоза са 4 срещу 14, на Марсилска треска 2 срещу 9.

 

На 26.10.2009г. в Региналната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве, гр. Благоевград е получен сигнал за 5 хоспитализирани деца в Инфекциозно отделение на МБАЛ «Рокфелер» ЕООД, гр. Петрич. Децата са постъпили в отделението на 18-19.10.09г. с висока температура, неколкократни повръщания и диарични изхождания. Хоспитализираните деца са на възраст от 9 месеца до 1,3 год., от различни адреси в града, общата връзка помежду им е консумация на храна, взета от млечна кухня към ОДЗ №3 «Слънце», гр. Петрич. При четири от заболелите деца е изолирана Салмонела ентеритидис. Предприети са необходимите противоепидемични мерки: издадени са предписания за спиране на обекта, за провеждане на задължителни хигиенни мерки, взети са проби от храна, работна среда, секрети от персонала.

Предприети са действия за издирване и насочване за микробиологично изследване на всички деца консумирали храна от млечната кухня. Уведомени са  общопрактикуващите лекари  от гр. Петрич.

Епидемиологичното проучване продължава.

 

Сподели в: