Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани 1 907 случая на остри заразни заболявания срещу 2 054 за предходната. От тях 873 са случаите на ОРЗ срещу 1 069. Общата заболяемост за страната е 22.71 на 10 000 души срещу 27.81.  

 

Чревни инфекции: регистрираните случаи са както следва:

Вирусни хепатити  23 случая срещу  24 за предходната седмица;

Дизентерия 18 случая срещу 11 за предходната седмица;  

Салмонелози 29 случая срещу 26 за предходната седмица;

Колиентерити 8 случая срещу 7 за предходната седмица;

Ентероколити 644 случая срещу 601 за предходната седмица;

Ротавирусен гастроентерит 37 случая срещу 20 за предходната седмица.

Въздушно-капкови инфекции: регистрираните случаи са както следва:

Скарлатина 20 случая срещу 18 за предходната седмица;

Варицела 159 случая срещу 186 за предходната седмица;

Koклюш 1 случай срещу 2 за предходната седмица;

Паротит 0 случая срещу 1 за предходната седмица.

Рубеола 0 случая срещу 0 за предходната седмица

Трансмисивни инфекции: регистрираните случаи са както следва:  

Лаймска борелиоза 16 случая срещу 20 за предходната седмица;

Марсилска треска 12 случая срещу 10 за предходната седмица;

Кримска-Конго хеморагична треска 0 случая  срещу 2 за предходната седмица;

Хеморагична треска с бъбречен синдром 0 случая  срещу 0 за предходната седмица;

Ку-треска 3 случая срещу 0 за предходната седмица;

 

Текуща информация за регистрирания в РЗИ-Кюстендил епидемичен взрив от Бруцелоза (потвърден) с причинител Бруцела мелитензис в гр. Рила, община Рила, област Кюстендил.

 По данни на РЗИ-Кюстендил до 11.08.2015 г. броят на заболелите на територията на област Кюстендил е 26 души. До момента са хоспитализирани 15 души. Най-честите клинични симптоми са повишена температура от 38°С до 39,9°С с втрисане, последвана от период със субфебрилитет, изпотяване, обща отпадналост, болки по ставите и мускулите и загуба на тегло 8-10 кг., 5 лица са били с пневмония. При част от заболелите има главоболие, световъртеж, проблеми с паметта, хрема, болки в гърлото, кашлица, често уриниране с мътна урина, болки в тестисите, болки в корема, гадене, повръщане, обрив по крайниците. Двама са без оплаквания.

 Всички заболели са имали контакти с положителни за бруцелоза животни и/ или са консумирали мляко и млечни продукти и месо (сушено) от такива животни.

 Доказан/ Вероятен източник на инфекцията: болни животни – положителни животни (кози) за Бруцела мелитензис

 Вероятни пътища на предаване на инфекцията: алиментарен, контактно битов, въздушно-прахов.

             За периода от началото на епидемиологичното проучване до 06.08.2015 г. са изследвани 1028 домашни животни  в гр. Рила (кози, овце, биволи, еднокопитни), от които 95 кози са с положителни резултати за бруцелоза. От извършените изследвания на животните в с. Смочево (Рилска община) с положителни резултати са 72 кози, 2 говеда и 5 овце. От извършените изследвания на животните в Рилски манастир с положителни резултати са 2 кози. Във връзка с информация за продадени животни от засегнатите населени места са извършени изследвания на животните в с. Пастра (Рилска община), с. Дяково, с. Джерман и с. Кременик (Дупнишка община), с. Мламолово (Бобовдолска община).

До 10.08.2015 г. вкл. са издирени активно и взети материали за изследване на 368 лица в риск, от които 95 са предоставени за изследване в НРЛ по ООБИ при НЦЗПБ.

Продължава епидемиологичното проучване за откриване на още лица в риск и организиране извършването на изследвания за откриване на заболели, вкл. на лица с латентна форма на заболяването. Провеждат се здравно-промотивни дейности.

 

На 08.08.2015 г. в РЗИ-Плевен е постъпил сигнал за възникнало епизоотично огнище от Бруцелоза в частна ферма за отглеждане на кози в с. Ракита. Във фермата се отглеждат около 60 кози, 25 от тях са закупени през м. април от община Рила, от които 3 кози са починали, а другите 22 са дали положителни резултати за заболяването. Във връзка със случая е извършено съвместно епидемиологично проучване с представители на РЗИ-Плевен и ОДБХ-Плевен. В контакт с животните/консумирали прясно козе сирене са 15 лица, като 1 от тях е консумирал сурово мляко. Взети са проби за изследване на 11 контактни лица, същите са изпратени в НРЛ по ООБИ, НЦЗПБ. Двама са със симптоми на заболяването, проведена е консултация с инфекционист, взети са проби за лабораторно изследване и им е назначена терапия. На управителя на фермата е връчено предписание за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки. Общопрактикуващите лекари, обслужващи населението на община Червен бряг са уведомени, изготвен информационен материал за информиране на населението, работещите в животновъдните стопанства са запознати със заболяването, профилактичните и противоепидемични мерки.

Епидемиологичното проучване продължава.

 

Сподели в: