Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани 2 054 случая на остри заразни заболявания срещу 2 116 за предходната. От тях 1 069 са случаите на ОРЗ срещу 1 064. Общата заболяемост за страната е 27.81 на 10 000 души срещу 27.68.  

 

Чревни инфекции: регистрираните случаи са както следва:

Вирусни хепатити  24 случая срещу  28 за предходната седмица;

Дизентерия 11 случая срещу 12 за предходната седмица;  

Салмонелози 26 случая срещу 25 за предходната седмица;

Колиентерити 7 случая срещу 11 за предходната седмица;

Ентероколити 601 случая срещу 631 за предходната седмица;

Ротавирусен гастроентерит 20 случая срещу 18 за предходната седмица.

Въздушно-капкови инфекции: регистрираните случаи са както следва:

Скарлатина 18 случая срещу 33 за предходната седмица;

Варицела 186 случая срещу 211 за предходната седмица;

Koклюш 2 случая срещу 1 за предходната седмица;

Паротит 1 случай срещу 0 за предходната седмица.

Рубеола 0 случая срещу 0 за предходната седмица

Трансмисивни инфекции: регистрираните случаи са както следва:  

Лаймска борелиоза 20 случая срещу 19 за предходната седмица;

Марсилска треска 10 случая срещу 5 за предходната седмица;

Кримска-Конго хеморагична треска 2 случая  срещу 0 за предходната седмица;

Хеморагична треска с бъбречен синдром 0 случая  срещу 0 за предходната седмица;

Ку-треска 0 случая срещу 1 за предходната седмица.

 

 

На 26 юли 2015 г. в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Благоевград са хоспитализирани две лица мъж и жена от едно семейство с приемна диагноза Гастроентероколит. Поради влошени показатели същият ден са преведени в ОАИЛ на МБАЛ-Благоевград със съмнение за Кримска-Конго хеморагична треска. На 31.07.2015 г. диагнозата е потвърдена в Националната референтна лаборатория по кърлежово преносими инфекции, НЦЗПБ. Семейството през лятото пребивава на вилата си в с. Долно Церово, Община Благоевград, където отглежда кози. Своевременно е започнато епидемиологично проучване, уведомена е ОДБХ-гр. Благоевград, издадено е предписание на Кмета на община Благоевград за извършване на насочена ДДД обработка на тревните площи и пътеките на стадата в селото. Предприети са необходимите профилактични и противоепидемични мерки.

 

Информация за регистрирания в РЗИ-Кюстендил епидемичен взрив от Бруцелоза (потвърден) с причинител Бруцела мелитензис в гр. Рила, община Рила, област Кюстендил.

До настоящия момент са хоспитализирани за лечение 13 лица.  Най-честите клинични симптоми са повишена температура от 38°С до 39,9°С с втрисане, последвана от период със субфебрилитет, изпотяване, обща отпадналост, болки по ставите и мускулите и загуба на тегло 8-10 кг. При част от заболелите има главоболие, хрема, често уриниране с мътна урина, болки в корема, гадене, повръщане.

Всички заболели са имали контакти с положителни за бруцелоза животни и/или са консумирали мляко и млечни продукти от такива животни.

Доказан/ Вероятен източник на инфекцията: болни животни – положителни животни (кози) за Бруцела мелитензис Вероятни пътища на предаване на инфекцията: алиментарен, контактно битов, въздушно-прахов. За периода от началото на епидемиологичното проучване са изследвани 470 домашни животни от гр. Рила (кози и биволи), от които 95 кози са с положителни резултати за бруцелоза.

До 05.08.2015 г. вкл. са издирени активно и  взети материали за изследване на 175 лица в риск, от които 128 са предоставени за изследване в НРЛ по ООБИ при НЦЗПБ.  

Продължава епидемиологичното проучване за откриване на нови лица в риск и организиране извършването на изследвания за откриване на заболели, вкл. на лица с латентна форма на заболяването.

 

 

 

Сподели в: