Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 5 467 случая на остри заразни заболявания срещу 5 884 случая за предходната седмица. От тях 4 041 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 4 159 случая за предходната седмица.

Общата заболяемост от грип и ОРЗ за страната е 105,26 на 10 000 души срещу 108,33 на 10 000 души през предходната седмица.

През изминалата седмица в Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“ при Националния център по заразни и паразитни болести са изследвани 44 клинични проби за грипни вируси А и В чрез Real Time PCR. Доказани са 5 грипни вируса A (H1N1) 2009 и 10 вируса тип В.

          

Чревни инфекции: регистрираните случаи са както следва:

Вирусни хепатити  25 случая срещу 21 случая за предходната седмица;

Дизентерия 4 случая срещу 3 случая за предходната седмица;

Ентероколити 248 случая срещу 352 случая за предходната седмица;

Кампилобактериоза 3 случая срещу 2 случая за предходната година;

Колиентерити 7 случая срещу 4 случая за предходната седмица;

Ротавирусен гастроентерит 22 случая срещу 45 случая за предходната седмица;

Салмонелози 15 случая срещу 12 случая за предходната седмица.

Въздушно-капкови инфекции: регистрираните случаи са както следва:

Варицела 879 случая срещу 1081 случая за предходната седмица;

Koклюш 1 случай срещу 0 случая за предходната седмица;

Скарлатина 111 случая срещу 124 случая за предходната седмица;

Трансмисивни инфекции: регистрираните случаи са както следва:

Лаймска борелиоза 3 случая срещу 6 случая за предходната седмица.   

                 

През изминалата седмица е регистриран взрив с първоначална диагноза хранителна токсикоинфекция в Професионалната гимназия по компютърни технологични системи в гр. Правец. Заболелите са деца на възраст 13-14 г. с оплаквания от гадене, повръщане и разстройство, като към 23.03.2016 г. са хоспитализирани 46 ученици. Взети са материали за микробиологично изследване от външна среда и от персонала на кухненския блок. Продължава съвместното проучване на взрива от Регионалната здравна инспекция и Областната дирекция за безопасност на храните.  

Сподели в: