Върни се горе

    През изминалата седмица са регистрирани 4 052 случая на остри заразни заболявания срещу 3 925  за предходната. От тях 2 165 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 2 093 за предходната седмица. 
    Общата заболеваемост от грип и ОРЗ за страната е 57.81 на 10 000 лица срещу 54.85.
    През седмицата в Националната референтна лаборатория са изследвани общо 4 проби за грип и ОРЗ от пациенти с остри вирусни инфекции. От тях само 1 е положителна за грип тип В.             
- Чревни инфекции: регистрираните случаи са както следва:
 
- Вирусни хепатити 50 случая срещу 37 за предходната седмица; 
- Дизентерия 6 случая срещу 4 за предходната седмица; 
- Салмонелози 7 случая срещу 12 за предходната седмица; 
- Колиентерити 1 случая срещу 4 за предходната седмица; 
- Ентероколити 291 случая срещу 232 за предходната седмица; 
- Ротавирусен гастроентерит 23 случая срещу 21 за предходната седмица.

Въздушно-капкови инфекции:
регистрираните случаи са както следва:
Скарлатина 114 случая срещу 81 за предходната седмица, 
Варицела 1306 случая срещу 1378 за предходната седмица, 
Епидемичен паротит
1 случая срещу 3 за предходната седмица, 
Ko
клюш 1 случая срещу 1 за предходната седмица, 
Рубеола 1 случая срещу 0 за предходната седмица. 

Трансмисивни инфекции
:  регистрираните случаи са: 
- Лаймска борелиоза 2 случая срещу 1 за предходната седмица; -
 Марсилска треска 1 случая срещу 4 за предходната седмица; 

    През изминалата седмица в гр. Русе е регистриран хранителен взрив. Един час след консумиране на китайска храна закупена от заведение за бърза закуска, с болки в стомаха, гадене и повръщане заболяват 6 деца. От тях 4 са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на МБАЛ–Русе-АД. От извършеното микробиологично изследване при едно от децата от копрокултура е изолиран Стафилококус Ауреус. Същият микроорганизъм е изолиран и от носен секрет, гърлен секрет, от ръце на персонал както и от посуда и плотове в заведението. РЗИ и ОДБХ Русе са предприели необходимите профилактични и противоепидемични мерки, с цел спиране разпространението на инфекцията. 
    През изминалата седмица е регистриран и един хранителен взрив в град Монтана. От 19.04.2013 г. до настоящия момент с висока температура, гадене, повръщане диария и главоболие са заболели общо 84 лица, от които 71 са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на МБАЛ гр. Монтана. Болните са служители във фирма „БКК-95” ООД. На 18.04.2013 г. за обяд всички са консумирали картофени кюфтета панирани с яйца, приготвени и доставени от кетърингова фирма. Към момента при 35 от болните е изолирана Салмонела ентеритидис. Предприети са съответните противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на инфекцията. Епидемиологичното проучване продължава съвместно от служители на РЗИ и ОДБХ гр. Монтана.

Сподели в: