Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани 9 759 случаи на остри заразни заболявания срещу 7 336 за предходната. От тях 8 364 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 5 871 за предходната седмица.  

Към настоящия момент поради достигане на епидемични стойности на заболяемост грипна епидемия е обявена в областите Благоевград, Бургас, Варна,Велико Търново, Видин, Враца, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Плевен,  в София област, Търговище, Шумен, София град и община Лом в област Монтана.

Чревни инфекции: регистрираните случаи са както следва:

-           Вирусни хепатити 286  случая срещу 353 за предходната седмица;

-           Дизентерия 6 случая срещу 5 за предходната седмица;

-           Салмонелози 12 случая срещу 15 за предходната седмица;

-           Колиентерити 4 случая срещу 4 за предходната седмица;

-           Ентероколити270 случая срещу 219 за предходната седмица.

Въздушно-капкови инфекции: регистрираните случаи на Скарлатина са 73 срещу 71, на Варицела са 655 срещу 728, на Епидемичен паротит 5 срещу 1, на Коклюш – 0 срещу 0,  на  Морбили – 22 срещу 18 и на рубеола - 4 срещу 1.

Трансмисивни инфекции: Регистрирани са само 2 случая на Лаймска борелиоза срещу 0 за предходната седмица.

През изминалата седмица в гр. Исперих, област Разград е възникнал взрив с етиологично недоказан причинител.

За периода 18-20.01. 2011 г. с болки в корема, еднократни повръщания, воднисти изхождания и общо неразположение са заболели общо 35 лица, от които 34 деца на възраст от 9 до 16 год. и един мъж на 49 г.. Заболяването протича много леко, като симптомите са бързо преходни. Болните са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на МБАЛ Разград.

Всички резултати от взетите материали за микробиологично изследване от болните и от консумираната от тях храна са отрицателни.

Изследваната питейна вода също е в норма по микробиологични и химични показатели.

Най-вероятна причина за взрива е наличието на повишена концентрация на дезинфектант на хлорна основа, който е използван за хлориране на питейната вода.  
Сподели в: