Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани 1 892 случаи на остри заразни заболявания срещу 1 965 за предходната. От тях 867 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 826 за предходната седмица.  

Общата заболяемост от грип и ОРЗ за страната e 22.27 на 10 000 лица срещу 22.20 за предходната.

 Чревни инфекции: регистрираните случаи са както следва:

-           Вирусни хепатити 73 случая срещу 65 за предходната седмица;

-           Дизентерия 19 случая срещу 28

-           Салмонелози 22 случая срещу 35

-           Колиентерити – 15 случая срещу 29

-           Ентероколити – 694   случая срещу 749 за предходната седмица.

Въздушно-капкови инфекции: регистрираните случаи на Скарлатина са 7 срещу 5, на Варицела са 36 срещу 89, на Епидемичен паротит 2 срещу 5, на Коклюш – 3 срещу 0,  на  Морбили – 27 срещу 36 и на рубеола - 0 срещу 0.

Трансмисивни инфекции: регистрираните случаи на Ку-треска са 1 срещу 0, на Кримска Конго хеморагична треска – 0 срещу 1, на Марсилска треска са 27 срещу 36 и на Лаймска борелиоза  са 7 срещу 14 за предходната седмица.

 

През периода в РИОКОЗ В. Търново са регистрирани два случая на микробиологично доказана листериоза  при родилка и новородено. Касае се за 30 годишна жена с нормално протекла бременност, която няколко дни преди раждането била с отпадналост, безапетитие и повишена температура. Новороденото е с лоши жизнени показатели и след едно денонощие прави екзитус. Причинителят Листерия моноцитогенес е изолиран от хемокултура при новороденото и влагалищен секрет на родилката. При епидемиологичното проучване са установени трима контактни лица, всички без оплаквания, взети са проби за микробиологично доказване на причинителя, провежда се медицинско наблюдение. Семейството често посещавало роднини на село, които отглеждат домашни животни. Родилката не дава данни за консумация на термично недобре обработени продукти от животински произход. Извършена е заключителна дезинфекция в родилно отделение, взети са проби от персонала за микробиологично изследване. Уведомена е РВМС В. Търново за провеждане на проучване в личното стопанство на роднините.

 

На 30.08.2010 г. РИОКОЗ Русе съобщи за двама пациенти, хоспитализирани на 29.08.2010 г. в инфекциозно отделение на МБАЛ Русе със съмнение за кожна форма на антракс. Касае се за мъже на 70 и 32 г. от с. Чилнов, община Две могили, които на 20.08.2010 г. заклали и одрали болна коза, отглеждана в личното стопанство на единия пациент. Същият ден собственикът и съпругата му консумирали от месото след достатъчна термична обработка. Пет-шест дни след обработката на животното при двамата мъже се появили папули и оток по пръстите на ръцете, повишена температура. Съпругата няма оплаквания. На трите лица са взети проби за микробиологично доказване на причинителя и е започнато антибиотично лечение. Уведомена е РВМС Русе за предприемане на проучване и мерки спрямо животните.

Сподели в: