Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани 1 965 случаи на остри заразни заболявания срещу 1 976 за предходната. От тях 826 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 943 за предходната седмица.  

 

Общата заболяемост от грип и ОРЗ за страната e 22.20 на 10 000 лица срещу 24.77 за предходната.

 

Чревни инфекции: регистрираните случаи са както следва:

-           Вирусни хепатити 65 случая срещу 38 за предходната седмица;

-           Дизентерия 28 случая срещу 25

-           Салмонелози 35 случая срещу 18

-           Колиентерити – 29 случая срещу 21

-           Ентероколити – 749  случая срещу 692 за предходната седмица.

 

Въздушно-капкови инфекции: регистрираните случаи на Скарлатина са 5 срещу 16, на Варицела са 89 срещу 67, на Епидемичен паротит 5 срещу 6, на Коклюш – 0 срещу 1,  на  Морбили – 36 срещу 36 и на рубеола - 0 срещу 4.

 

Трансмисивни инфекции: регистрираните случаи на Ку-треска са 0 срещу 2, на Кримска Конго хеморагична треска – 1 срещу 0, на Марсилска треска са 36 срещу 23 и на Лаймска борелиоза  са 14 срещу 8 за предходната седмица.

 

През изминалата седмица е регистриран един случай на кожна форма на антракс при мъж от с. Ст. Караджово, област Ямбол. Лицето отглежда овце и кози в личното си стопанство, отрича наличието на болни и умрели животни. На 12.08.2010 г. забелязва посиняване и отичане на палеца на лявата си ръка, което свързал със заколено преди няколко дни животно. Отрича консумация на месо от закланото животно. На 14.08.2010 г. пациентът е хоспитализиран в инфекциозно отделение на МБАЛ Ямбол с микробиологично потвърдена диагноза – кожна форма на антракс. Издирен е един контактен, на който е започната антибиотична профилактика. От РВМС са предприети своевременно мерки по дезинфекция в личното стопанство на заболелия и поголовна имунизация с противоантраксна ваксина на всички подлежащи домашни животни в селото.  

 

През периода е регистриран взрив от варицела в Дом за деца лишени от родителски грижи в с. Г. Дамяново, област Монтана. Касае се за заболели в рамките на няколко дни 11 деца между 3 и 7 години от една група. Заразяването най-вероятно е станало по време на лятната почивка на децата на море, тъй като първите случаи са в рамките на един инкубационен период след завръщането. Заболяването протича леко, няма хоспитализирани деца. Предприети са необходимите противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на инфекцията.  

             

 

Сподели в: