Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 2 669 случая на остри заразни заболявания срещу 2 297 за предходната. От тях 1759 са случаите на грип и остри респираторни заболявания срещу 1 241 за предходната.

 

Към настоящия момент в страната са регистрирани общо 68  положителни резултати за новия грипен вирус подтип А (Н1N1).

През изминалата седмица са доказани два случая:

1. Мъж на 25 години от гр. София с анамнестични данни за контакт с чужд гражданин с грипоподобно заболяване. Заболява на 6.09.2009 г. с температура, суха кашлица, повръщане, мускулни и ставни болки. След консултация с инфекционист е взет материал за изследване. Пациентът не е хоспитализиран и не е назначено антивирусно лечение.

2. Мъж на 26 години от гр. София, без връзка с първия случай, който също дава данни за контакт с болни чужди граждани. Заболява на 8.09.2009 г. с температура, болки в гърлото и мускулите и суха кашлица. Назначено е антивирусно лечение.

 

Чревни инфекции: регистрираните случаи са както следва:

-          вирусни хепатити – 41 случая срещу 48 за предходната седмица

-          дизентерия – 22 случая  срещу 22

-          салмонелози – 41 случая срещу 34  

-          колиентерити – 20 случая срещу 24  

-          ентероколити – 540 случая срещу  650 за предходната седмица.

 

Въздушно-капкови инфекции: регистрирани са 17 случая на скарлатина срещу 8 за предходната седмица. Случаите на варицела са 68 срещу 83, епидемичен паротит - 9 срещу 3 случая, коклюш 2 срещу 11, морбили - 42 срещу 31 за предходната седмица. Не са регистрирани случаи на рубеола в две поредни седмици.

 

Трансмисивни инфекции: през седмицата е регистриран 1 случай на Ку треска срещу 1 за предходната. Случаите на Лаймска борелиоза са 14 срещу 14, на Марсилска треска - 23 срещу 36. Няма регистрирани случаи  на Кримска Конго хеморагична треска.

 

През периода в Дом за деца с умствена изостаналост с. Сл. кладенец, община Ст. Загора, е регистриран взрив от варицела. Заболели са 8 деца от 2 групи на възраст от 6 до 11 г. , които са изолирани на място в Дома. Общо в Дома се отглеждат 80 деца, разпределени в четири групи, като 35 от тях са с данни за преболедуване от варицела. Във връзка с възникналата ситуация са издадени 3 предписания за предприемане на съответните противоепидемични мерки – прекратяване на приема на нови деца без данни за преболедуване или имунизация, издирване на контактните, медицинско наблюдение в рамките на инкубационния период.

 

През периода не са регистрирани хранителни взривове и взривове от вътреболнични инфекции.

 

Сподели в: