Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 2 070 случая на остри заразни заболявания /от тях 1 080 случая на грип и остри респираторни заболявания/ срещу 2 110 за предходната /от тях 1 096 случая на грип и остри респираторни заболявания/.  

 

Към настоящия момент в страната са регистрирани общо 64  положителни резултати за новия грипен вирус подтип А (Н1N1).

През изминалата седмица е доказан един случай при 20-годишен мъж от гръцки произход, който на 19.08.09 г. се е завърнал от Лондон в Атина. На 21.08 той пристига в София, а от 24.08 е с висока температура, болки в мускулите и суха кашлица. На следващия ден е прегледан в болница „Токуда” и е насочен за консултация в Инфекциозна болница. Взет е материал за изследване и е назначено лечение с Тамифлу.

 

Чревни инфекции: регистрираните случаи са както следва:

-          вирусни хепатити – 38 случая срещу 26 за предходната седмица

-          дизентерия – 29 случая  срещу 35

-          салмонелози – 32 случая срещу 27  

-          колиентерити – 16 случая срещу 22  

-          ентероколити – 628 случая срещу  695 за предходната седмица.

 

Въздушно-капкови инфекции: регистрирани са 14 случая на скарлатина срещу 15 за предходната седмица. Случаите на варицела са 84 срещу 98, епидемичен паротит - 2 срещу 6 случая, коклюш - 4  срещу 10, рубеола - 1 срещу 0 и морбили - 39 срещу 24 за предходната седмица.

 

Трансмисивни инфекции: през седмицата не са регистрирани случаи на Ку треска срещу 1 за предходната. Случаите на Лаймска борелиоза са 12 срещу 16, на Марсилска треска 35 срещу 52. Няма регистрирани случаи  на Кримска Конго хеморагична треска.

 

През в Дом за медико-санитарни грижи за деца – гр. Ст. Загора. при профилактично изследване от три отделения в Дома са доказани микробиологично общо 17 деца със здраво заразоносителство на „Ешехерия коли”, както и 4 души персонал. Своевременно е организирано изолирането на децата и обслужването им с друг персонал. Откритите заразоносители от персонала са отстранени от работа и провеждат лечение по антибиограма. Резултатите от външна среда на кухненския блок и хранителните проби са отрицателни.

 

През периода не са регистрирани хранителни натравяния и вътреболнични инфекции.

 

Сподели в: