Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 4 719 случаи на остри заразни заболявания срещу 6 377 за предходната. От тях 3 404 са случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 4 459  за предходната седмица.

 

Чревни инфекции:

Регистрираните случаи са както следва:

-        Вирусни хепатити - 26 случая срещу  57  за предходната седмица

-        Дизентерия - 7 случая срещу  6 

-        Салмонелози -  8  случая срещу 11

-        Колиентерити - 9 случая срещу  12  

-        Ентероколити -263 случая срещу  374  за предходната седмица.

 

Въздушно-капкови инфекции:

Регистрирани са 142 случая на Скарлатина срещу  219  за предходната седмица. Случаите на Варицела са 754 срещу  1 044, на Епидемичен паротит - 24 срещу 38 случая, на Коклюш - 3 срещу 1 случая, на Рубеола - 1 срещу 1 случая за предходната седмица.

 

Трансмисивни инфекции:  

През седмицата не са регистрирани случаи на Кримска-Конго хеморагична треска. Регистриран е един случай на Ку-треска срещу 1 за предходната, а на  Марсилска треска - 0 срещу 1 за предходната. Случаите на Лаймска борелиоза са 4 срещу 14 за предходната седмица.

 

През изминалата седмица РИОКОЗ - гр. Велико Търново съобщи за регистриран взрив от трихинелоза на територията на Великотърновска област. В края на месец февруари 2009 г. заболяват две лица от гр. Горна Оряховица, приети за лечение в УМБАЛ - гр. Плевен, с диагноза трихинелоза. При предприетото проучване активно са издирени и изследвани общо 30 лица, консумирали домашно приготвени суджуци от месо на дива и домашна свиня, неизследвани за паразити. С положителен резултат за трихинелоза са 21 лица от изследваните, които са насочени към личните лекари за наблюдение и лечение при необходимост.

Сподели в: