Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 3 041 случая на остри заразни заболявания срещу 3 035 случая за предходната седмица. От тях 2 390 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 2 378 случая за предходната седмица.

Общата заболяемост от грип и ОРЗ за страната е на 62,65 на 10 000 души срещу 62,33 на 10 000 души за предходната седмица.

Чревни инфекции: регистрираните случаи са както следва:

Вирусни хепатити 46 случая срещу 45 случая за предходната седмица;

Ентероколити 248 случая срещу 263 случая за предходната седмица;

Дизентерия 4 случая срещу 4 случая за предходната седмица;

Кампилобактериоза 1 случай срещу 2 случая за предходната седмица;

Колиентерити 5 случая срещу 7 случая за предходната седмица;

Ротавирусен гастроентерит 24 случая срещу 25 случая за предходната седмица;

Салмонелози 11 случая срещу 9 случая за предходната седмица.         

Въздушно-капкови инфекции: регистрираните случаи са както следва:

Варицела 182 случая срещу 140 случая за предходната седмица;

Скарлатина 51 случая срещу 43 случая за предходната седмица;

Коклюш 5 случая срещу 3 случая за предходната седмица;

Епидемичен паротит 1 случай срещу 0 случая за предходната седмица.

Трансмисивни инфекции: регистрираните случаи са както следва:

Ку-треска 0 случая срещу 1 случай за предходната седмица;

Лаймска болест 14 случая срещу 22 случая за предходната седмица;

Марсилска треска 0 случая срещу 1 случай за предходната седмица.

 

Текуща справка за епидемичния взрив от Вирусен хепатит тип А на територията на гр. София, р-н Красна поляна, кв. „Факултета“. В периода 05.07.2018 г. – 22.10.2018 г. общият брой на заболелите е 131. От тях 124 са деца на възраст от 2 г. до 16 г.,  7  са възрастни, като един от случаите на възрастна жена е неуточнен тип.

При всички заболели е налице характерна клинична симптоматика – отпадналост, умора, намален апетит, потъмняване на урината, кожен иктер. Всички случаи са хоспитализирани в СБАЛИПБ ,,Проф. Иван Киров“. Заболелите се лекуват адекватно.  Изследвани са серологично и са потвърдени резултатите им.

Всички заболели лица се проучват своевременно, извършва се активно издирване и изследване на контактните в рамките на инкубационния период на заболяването. Своевременно се информират ОПЛ на заболелите и контактните лица и медицинските специалисти на засегнатите колективи за провеждане на противоепидемични мерки в огнищата и медицинско наблюдение на контактните.

През изминалата седмица е проведена междуведомствена среща на представители на СРЗИ с кметовете на райони с регистрирани случаи на вирусен хепатит тип А към момента, на която са обсъдени взетите до сега мерки и възможността за по-мащабно предприемане на такива и в незасегнатите до сега райони на гр. София. Същите целят териториално ограничаване на взрива и да се предотврати излизането му от досегашните му граници, както и готовност на общините в случай, че има регистрирани случаи на тяхна територия.

Епидемиологичното проучване продължава.

Сподели в: