Върни се горе

През изминалата седмица са регистрирани общо 4 788 случая на остри заразни заболявания срещу 7 318 случая за предходната седмица. От тях 1 021 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 1 077 случая за предходната седмица.

Общата заболяемост от грип и ОРЗ за страната е 26,88 на 10 000 души срещу 28,36 на 10 000 души за предходната седмица.

Чревни инфекции: регистрираните случаи са както следва:

Дизентерия: 1 случай срещу 1 случай за предходната седмица;

Ентероколити: 143 случая срещу 180 случая за предходната седмица;

Кампилобактериоза: 2 случая срещу 2 случая за предходната седмица;

Колиентерити: 4 случая срещу 3 случая за предходната седмица;

Ротавирусен гастроентерит: 29 случая срещу 38 случая за предходната седмица;

Салмонелоза: 5 случая срещу 11 случая за предходната седмица.

Въздушно-капкови инфекции: регистрираните случаи са както следва:

Варицела: 102 случая срещу 133 случая за предходната седмица;

Скарлатина: 8 случая срещу 4 случая за предходната седмица.

Вирусни хепатити: 9 случая срещу 10 случая за предходната седмица.

Трансмисивни инфекции: регистрираните случаи са както следва:

Лаймска борелиоза: 1 случай срещу 1 случай за предходната седмица;

Марсилска треска: 2 случая срещу 2 случая за предходната седмица.

 

През изминалата седмица не са регистрирани хранителни взривове.

На 14.09.2022 г. в РЗИ-Пловдив е постъпил сигнал от ОДБХ-Пловдив за случаи на хранително отравяне при ученици от организиран колектив. При проведеното епидемиологично проучване е установено, че на 13.09.2022 г. след консумация на храна в училищния стол 69 деца са получили болки в корема, придружени с гадене, повръщане, диария и главоболие, част от децата са консумирали и храна, закупена отвън.  Хоспитализирани са 16 деца, 53 са оставени на амбулаторно лечение. Предприети са необходимите противоепидемични мерки в учебното заведение, което включва и засилен дезинфекционен режим на работа. Взети са проби за микробиологично изследване на заболелите, персонала на хранителния обект и хранителни продукти.

Епидемиологичното проучване продължава.

Сподели в: