Върни се горе

От началото на м. април до настоящия момент на територията на областите Шумен и Разград са регистрирани 13 случая на морбили, като 6 от тях са потвърдени лабораторно в Националната Референтна лаборатория по „Морбили, паротит и рубеола" към Националния център по заразни и паразитни болести в гр. София. Инфекцията е внесена от Германия, където е пребивавал и е заразен  първият заболял. Впоследствие заболяват още 12 лица, имали контакт с болния или с негови контактни.

Това са първите регистрирани местни случаи след четири годишен период, през който нямаше разпространение на заболяването на територията на страната (последните два случая бяха регистрирани през 2005 г. след внос на вируса от Китай).

Във връзка със създалата се епидемична обстановка и с цел  ограничаване разпространението на заболяването, със заповед на министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев е разпоредено провеждането на извънредна имунизационна кампания срещу морбили на всички лица от 13 месечна до 30 годишна възраст, без данни за имунизация, пребиваващи в пет засегнати общини на територията на областите Разград, Шумен и Силистра.

Имунизацията ще се проведе от екипи на съответната РИОКОЗ, като при необходимост в екипите ще се включат медицински специалисти от Центровете за спешна медицинска помощ, училищната здравна мрежа и лечебните заведения на съответната територия.

Разпоредено е на Регионалните центрове по здравеопазване и лечебните заведения за болнична помощ да създадат необходимата организация за настаняване и лечение на заболели от засегнатите общини, при спазване на строг противоепидемичен режим на работа.

Министерството на здравеопазването е осигурило необходимите количества ваксина (комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола), с която ще се проведе извънредната имунизационна кампания.

Ваксинацията е най-ефективното средство за предпазване от тази тежка инфекция. За предпазени от заболяването могат да се считат лицата, получили два приема на комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола (регистрираните за употреба в страната ваксини са с търговски наименования Приорикс и Тримовакс), т.е. родените в периода 1991 - 1996 г. с редовни имунизации.

         Морбили е инфекция предавана по въздушно-капков път с висок контагиозен индекс. Последната епидемия в България е регистрирана през 1996 г. с 695 случая. През последните четири години в страната са регистрирани единични случаи (2005 - 2008 г. по 1), всички внесени  съответно от Китай, Украйна, Германия и Великобритания. През същия период в редица страни на Западна Европа са регистрирани отделни заболявания и епидемични взривове на морбили сред неимунизирани лица в детска и младежка възраст. Само за 2008 г. в Европейския регион са възникнали 8145 случая на морбили, като най-засегнати са Австрия, Германия, Италия, Испания, Швейцария и Великобритания.

Сподели в: