Справка за епидемичната обстановка в страната за периода 29.09. – 05.06. 2014 г.
08 октомври 2014През изминалата седмица са регистрирани 2 273 случая на остри заразни заболявания срещу 2 088 за предходната. От тях 1 562 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 1 415 за предходната седмица.
Общата заболяемост за страната е 41,04 на 10 000 души срещу 37,18 за предходната седмица.
Чревни инфекции: регистрираните случаи са както следва:
Вирусни хепатити 34 случая срещу 21 за предходната седмица;
Дизентерия 6 случая срещу 8 за предходната седмица;
Салмонелози 16 случая срещу 30 за предходната седмица;
Колиентерити 6 случай срещу 6 за предходната седмица;
Ентероколити 375 случая срещу 379 за предходната седмица;
Ротавирусен гастроентерит 39 случая срещу 52 за предходната седмица.
Въздушно-капкови инфекции: регистрираните случаи са както следва:
Скарлатина 41 случая срещу 27 за предходната седмица;
Варицела111 случая срещу 64 за предходната седмица;
Koклюш 0 случая срещу 0 за предходната седмица;
Паротит 1 случай срещу 0 за предходната седмица.
Рубеола 0 случая срещу 0 за предходната седмица
Трансмисивни инфекции: регистрираните случаи са както следва:
Лаймска борелиоза 11 случая срещу 7 за предходната седмица;
Марсилска треска 8 случая срещу 5 за предходната седмица;
Кримска-Конго хеморагична треска 0 случая срещу 0 за предходната седмица;
Хеморагична треска с бъбречен синдром 0 случая срещу 0 за предходната седмица;
Ку-треска 0 случая срещу 0 за предходната седмица.
През изминалата седмица е регистриран един хранителен взрив сред ученици от 45-то ОУ « Константин Величков», гр. София.
Два часа след консумация на обедното меню с многократни повръщания, висока температура, болки в корема и разстройство заболяват 35 деца, от които 7 са хоспитализирани в Инфекциозна болница. От проведеното микробиологично изследване при всички е изолиран Стафилококус ауреус.
При проведеното епидемиологично проучване и направените изследвания същият микроорганизъм е доказан от обслужващ персонал на фирмата, доставяща храна в училището.
Касае се за взрив от стафилококова токсикоинфекция с източник носител от персонала на фирмата доставяща храна.
Предприети са необходимите противоепидемични мерки.