Справка за епидемичната обстановка в страната за периода 20.03.2017 г. - 26.03.2017 г.
29 март 2017През изминалата седмица са регистрирани общо и остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 4105 случая за предходната седмица. Общата заболяемост от грип и ОРЗ за страната е 109.92 срещу 107.43 на 10 000 души
Чревни инфекции: регистрираните случаи са както следва:
Вирусни хепатити 50 случая срещу 51 случая за предходната седмица;
Дизентерия 0 случай срещу 1 случай за предходната седмица
Ентероколити 243 случая срещу 221 случая за предходната седмица;
Кампилобактериоза 3 случая 6 срещу 0 случая за предходната седмица;
Колиентерити 4 случая срещу 3 случая за предходната седмица;
Ротавирусен гастроентерит 58 случая срещу 65 случая за предходната седмица;
Салмонелози 7 случая срещу 7 случая за предходната седмица.
Въздушно-капкови инфекции: регистрираните случаи са както следва:
Варицела 539 случая срещу 646 случая за предходната седмица;
Коклюш 3 случая срещу 1 случай за предходната седмица;
Скарлатина 110 случая срещу 100 случая за предходната седмица.
Епидемичен паротит 0 случая срещу случая 0 за предходната седмица
Трансмисивни инфекции: регистрираните случаи са както следва:
Кримско-Конго хеморагична треска 0 случая 0 случая за предходната седмица;
Лаймска борелиоза 0 случая срещу 2 случая за предходната седмица;
Марсилска треска 0 случая срещу 0 случая за предходната седмица;
Хеморагична треска с бъбречен синдром 0 случая срещу 0 случая за предходната седмица.
Ку треска 0 случая срещу 1 случая за предходната седмица.
През изминалата седмица е регистриран един хранителен взрив в с. Мамарчево, област Ямбол с доказан причинител Стафилококус ауреус. Проведено е епидемиологично проучване съвместно с РЗИ и ОДБХ гр. Ямбол. Общият брой на заболелите е 24 от които 1 е хоспитализирана в Инфекциозно отделение на МБАЛ. гр. Ямбол.
Сварени, обелени , нарязани, покрити с фолио и съхранявани на стайна температура картофи са престояли до приготвянето им на салата. .
В приготвянето на храната са участвали три жени, едната от които е с порезна рана на едната ръка. И от трите са взети носогърлени секрети за изследване в микробиологична лаборатория на РЗИ, ката при две от тях е изолиран Стафилококус ауреус от нос и гърло.
Служетелите на ОДБХ са взели проби от консумираната храна и са ги изпратили за изследване в лаболатория в гр. Сливен.
Съгласно протокол от изпитване № 321-1/ 13.03. от 2017 г.на ОДБХ Сливен само от картофената салата са изолирани Стафилококи.
В заключение касае се за взрив от хранително заболяване, предаден по хранителен път , предизвикан от консумация на неправилно съхранявана и външно контаминирана със Стафилококус ауреус от картофената салата.