Справка за епидемичната обстановка в страната за периода 18.11.2019 г. – 24.11.2019 г.
29 ноември 2019През изминалата седмица са регистрирани общо 4 727 случая на остри заразни заболявания срещу 4 353 случая за предходната седмица. От тях 3 531 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 3 367 случая за предходната седмица.
Общата заболяемост от грип и ОРЗ за страната е 92,75 на 10 000 души срещу 88,44 на 10 000 души за предходната седмица.
Чревни инфекции: регистрираните случаи са както следва:
Вирусни хепатити 64 случая срещу 61 случая за предходната седмица;
Дизентерия 3 случая срещу 5 случая за предходната седмица;
Ентероколити 295 случая срещу 301 случая за предходната седмица;
Колиентерити 10 случая срещу 12 случая за предходната седмица;
Кампилобактериоза 2 случая срещу 3 случая за предходната седмица;
Ротавирусен гастроентерит 12 случая срещу 20 случая за предходната седмица;
Салмонелози 6 случая срещу 10 случая за предходната седмица.
Въздушно-капкови инфекции: регистрираните случаи са както следва:
Варицела 610 случая срещу 434 случая за предходната седмица;
Епидемичен паротит 1 случай срещу 1 случай за предходната седмица;
Морбили 5 случая срещу 4 случая за предходната седмица;
Скарлатина 100 случая срещу 59 случая за предходната седмица.
Трансмисивни инфекции: регистрираните случаи са както следва:
Ку-треска 1 случай срещу 1 случай за предходната седмица;
Лаймска борелиоза 10 случая срещу 6 случая за предходната седмица;
Хеморагична треска с бъбречен синдром 1 случай срещу 0 случая за предходната седмица.
На територията на област Хасково е регистрирано семейно огнище с 2-ма заболели от Трихинелоза. За случаите са уведомени ОДБХ-Хасково и областното Ловно-рибарско дружество. Изяснява се вероятният източник на инфекцията. Епидемиологичното проучване продължава.
На 27.11.19 г. в Министерство на здравеопазването постъпи информация от Столична РЗИ за регистриран хранителен взрив в детско заведение в гр. София, при който 9 деца са с еднократно повръщане, 1 от тях е хоспитализирано. Екип от СРЗИ и ОДБХ е извършил проверка на място, взети са проби за микробиологичен контрол от консумирана храна, прибори за приготвяне на храна, ръце на персонал и повърхности. Предприети са необходимите противоепидемични мерки за наблюдение на контактните лица и изследване на персонала.
Епидемиологичното проучване продължава.