Премиерът Главчев и министър Кондева дадоха старт на премахването на сградите от терена за Национална детска болница

01 Юни 2024

Премиерът Димитър Главчев и министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева дадоха старт на процеса по премахване на сградите и подготовката на терена за изграждане на Национална детска болница.

„Правим всичко възможно да ускорим процесите и да наваксаме допуснатото до момента изоставане. В бъдещата болница децата ще получават денонощна, високоспециализирана здравна помощ на едно място, в съответствие с европейските стандарти за качество, безопасност и ефикасност“, заяви министър Кондева.

„Символично днес на Деня на детето стартираме този дългоочакван процес по изграждането на Национална детска болница. Това е първото реално действие след повече от две години“, посочи премиерът Главчев.

На събитието присъства и министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, която увери, че средства за доизграждане на Околовръстния път има и така ще се осигури необходимият бърз и лесен достъп до бъдещата болница.

Изпълнителният директор на „Здравната инвестиционна компания за детска болница“ д-р Влатко Глигоров посочи, че премахването на съществуващите сгради ще отнеме 7 месеца, като ще се започне от опасните елементи по фасадите и покривните структури и ще завърши с разрушаването на основите на старите постройки. Така в началото на следващата година вече ще има готовност за проектиране и строеж.

Проектът следва да бъде готов за период до 4 години, като за да бъде ускорен процесът, се работи паралелно и по други дейности.

 „В средата на месеца очакваме и първия доклад от Европейската инвестиционна банка, а през юли и оценката на необходимия капацитет на бъдещата детска болница“, припомни д-р Глигоров.

Сред официалните гости бяха заместник-министърът на здравеопазването г-жа Добромира Карева, заместник-кмета на Община Овча Купел Дарина Лучанска и д-р Благомир Здравков – директор на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ и член на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница.

Премиерът Главчев и д-р Кондева оцениха като добра организацията на място и увериха, че стриктно следят подготовката и изпълнението на всички процеси. На събитието стана ясно, че държавата ще съдейства с всички средства, за да бъде построена детската болница във възможно най-кратък срок.

Свързани новини

Свързани новини

Още новини

Още новини