Върни се горе

    53 проекта на ученици от 1-ви до 12-ти клас от цялата страна са допуснати до участие в петото издание та Националния ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 5”. Конкурсът се организира от Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерството на образованието, младежта и науката, Министерството на физическото възпитание и спорта, Министерството на културата. През тази година към инициаторите се включиха и евродепутатът г-жа Илиана Иванова и народният представител в 41-ото Народно събрание г-жа Моника Панайотова.
    Подборът на одобрените 53 проекта е извършен от специална експертна комисия с участието на представители на МЗ и всички партньори. В категорията от 1-ви до 4-ти клас на следващ етап са класирани   13 проекта, от 5-ти до 8-и клас – 24 проекта, от 9-ти до 12-ти клас – 16 проекта.
    Националният ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн 5“ е една от инициативите на МЗ за намаляване на високия процент на пушачите сред българските ученици. Целта е както превенция на тютюнопушенето от най-ранна възраст, така и ограничаване на негативните тенденции сред младите хора, които придобиват този навик. До сегашното си юбилейно издание конкурсът е дал възможност за творческа изява на близо 13 200 ученика и над 400 техни учители от цялата страна, които подкрепиха здравословния начин на живот без зависимост от тютюневите изделия.   
    Тазгодишното пето издание на конкурса ще продължи до 14 април 2013 г., а официалното награждаване на победителите ще се проведе на 31 май 2013 г. – Световния ден без тютюн. Освен 9 награди в трите възрастови групи през тази година е предвидена и една специална награда - посещение на Европейския парламент в Брюксел. Наградата се осигурява от народната представителка Моника Панайотова и депутатът в Европейския парламент Илиана Иванова. Новост в тазгодишното издание на конкурса е инициативата „Предай нататък”, целта на която е ученик непушач да формира фокус-група от свои съученици – пушачи и заедно да търсят методи за пълен отказ на цигарите. Идеята на подхода е отказалите тютюнопушенето да формират нови групи за отказ от вредния навик.

Сподели в: