Отговор на министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева на н.п. Иван Белчев

19 Юли 2024

Относно: Предприети действия за ларвицидно третиране на комари през 2024 г. и планиране за 2025 г.

 

УВАЖАЕМА Г-ЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ Г-Н БЕЛЧЕВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

 

С приетия Закон за държавния бюджет,/ обн. ДВ бр. 108, 30.12.2023 г., са предоставени на Министерство на здравеопазването 2 500 000 лв. за навременно организиране и прилагане на дезинсекционни мероприятия за контрол на комарните популации през настоящата година.

 

В тази връзка Министерство на здравеопазването предприе действия в спешен порядък за стартиране на обществена поръчка за дезинсекционна обработка на площи, обитавани от комари, като крайбрежни ивици на реки, езера и язовири, блата, канали за напояване и др., които не са планирани за обработка от общините.

 

Изготвени са необходимите документи за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Избор на изпълнители за осигуряване на навременно организиране и прилагане на дезинсекционни мероприятия за контрол на комарните популации в страната през 2024 г.“.

 

На 16.02.2024 г. процедурата e регистрирана в системата за случаен избор към Агенцията по обществени поръчки (АОП). На 21.02.2024 г. процедурата е избрана за осъществяване на контрол, като съответните документи са изпратени в АОП незабавно.

 

Предварителното становище на АОП за резултатите от извършения контрол e получено в Министерство на здравеопазването на 05.03.2024 година. След съобразяване с направените със становището препоръки, процедурата e публикувана в системата за електронно възлагане на обществени поръчки ЦАИС ЕОП. Решението за обявяване класирането на участниците е публикувано на 07.06.2024 г.

 

Към настоящия момент процедурата се обжалва по реда на чл. 197 от ЗОП от трима от участниците, по всяка една обособена позиция. Към становището на Министерството на здравеопазването по жалбите на участниците, е направено допълнително искане, на основание чл. 205, ал. 1 от ЗОП, за допускане на предварително изпълнение, поради изключителната важност на обществената поръчка, обосновавайки високия обществен интерес. Появата на ларвите обичайно е през март- април месец и към момента развитието на комарите следва своя естествен ход на намножаване на популацията, като обработките следва да се провеждат до края на месец септември.

 

С Определения № 699/700/701 от 27.06.2024 г., КЗК допуска предварително изпълнение по всички обособени позиции, като в частта по Обособена позиция № 5 с предмет: „Избор на изпълнител за извършване на дезинсекционни мероприятия срещу комари в следните области - Бургас, Кърджали, Пловдив, Сливен, Стара Загора, Хасково и Ямбол“, същото е влязло в сила и предстои сключване на договор с избрания за изпълнител участник. По Обособени позиции №№ 1, 2, 3 и 4 са подадени частни жалби срещу постановените определения на КЗК и предстои своевременното произнасяне от ВАС.

 

В обединеното производство № КЗК 509/523/524 от 2024 г. по същество, Комисията се е произнесла с Решение № 704/ 04.07.2024г., с което се потвърждава като законосъобразно и правилно решението на възложителя по всички обособени позиции на обществената поръчка, в лицето на Министерството на здравеопазването, като същото не е окончателно и може да бъде обжалвано в 14 дневен срок от съобщаването му на страните пред Върховен административен съд.

 

Приемането на Закона за държавния бюджет за 2025 г. ще позволи стартирането на обществената поръчка, за да могат да бъдат проведени процедурите по ЗОП и да бъдат сключени договори за ранното провеждане на ларвицидните обработки.

Свързани новини

Свързани новини

Още новини

Още новини