Проект - BG05SFPR002-1.014-0001: „Насърчаване на специализацията по специалности и в области с недостиг на специалисти“

01 Април 2024

Уважаеми специализанти,

 

От 15.07.2024 г. започва приемът на документи за участие в първата кампания за подбор на кандидати по проекта.

 

Информация за условията за кандидатстване в процедурата, необходимите документи, проект на договора за предоставяне на финансовия стимул, заедно с приложенията към него, може да намерите тук.

 

При въпроси относно кандидатстването, може да се обръщате към екипа за управление на проекта по електронната поща, на адрес: SASSproject@mh.government.bg

 

Желаем успех на всички кандидати!

 


 

Министерство на здравеопазването е конкретен бенефициент по проект BG05SFPR002-1.014-0001 „Насърчаване на специализацията по специалности и в области с недостиг на специалисти“, който се реализира в рамките на процедура BG05SFPR002-1.014 „Специализация в здравеопазването +“ - Компонент 2 на Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г.

Основната цел на проекта е да се подпомогне процеса по осигуряване на здравната система с достатъчно медицински специалисти и едновременно с това постигане на балансираното им териториално разпределение. като предоставя финансова подкрепа за обучението на специализанти по определени специалности.

 

Бюджет: 15 000 000 лева

Период на изпълнение: 01.04.2024 г. - 31.12.2028 г.

 

Основните дейности са свързани с предоставяне на финансова подкрепа за обучението на специализанти по определени специалности и в такива области от страната, където е идентифициран най-голям настоящ или очакван недостиг от кадри.

Броят на специализантите, които могат да се финансират по проекта, както и областите с най-ниска осигуреност със съответните специалисти, са определени на базата на изготвен от Националният център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) анализ, в който са взети предвид редица характеристики на човешките ресурси в здравната система, вкл. спецификата и значението на отделните специалности за постигане на приоритетите в сектора.

Първоначално ще бъдат финансирани следните специалности с най-голям настоящ или очакван недостиг на национално ниво: Детска гастроентерология, Детска ендокринология и болести на обмяната, Детска кардиология, Детска клинична хематология и онкология, Детска неврология, Детска нефрология и хемодиализа, Детска пневмология и фтизиатрия, Детска психиатрия, Детска ревматология, Педиатрични здравни грижи, Епидемиология на инфекциозните болести, Лицево-челюстна хирургия, Съдебна психиатрия.

Свързани новини

Свързани новини

Проект - BG05SFPR002-1.007-0001: „Специализация в здравеопазването +“ 01 Януари 2024

Основна цел на проекта е да продължи подкрепата на специализанти, които са стартирали обучението си за придобиване на специалност и са получавали финансиране за специализацията си по проект BG05M9OP001-1.015-0001 „Специализация в здравеопазването“, реализиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., но не са я завършили към момента на приключване на проектните дейности.

Още новини

Още новини