България поема ротационното председателство на Здравната мрежа на страните от Югоизточна Европа за период от една година

21 Юни 2024

Главният държавен здравен инспектор на Република България доц. Ангел Кунчев взе участие в 47-та Пленарна среща на държавите-членки на Здравната мрежа на страните от Югоизточна Европа (ЗМЮИЕ), в периода 20 - 21 юни 2024 г. в гр. Сараево, Босна и Херцеговина.

По време на международния форум, доц. Кунчев представи приоритетните теми, които ще залегнат в рамките на предстоящото ротационното председателство на ЗМЮИЕ, което Република България ще поеме за период от една година – от 01.07.2024 г.  до 30.06.2025 г.

Основното мото, под егидата на което ще протече българското  председателство, е под наслов -„Към постигане на универсално здравно покритие“. Изборът на посочената тема е продиктуван от международните ангажименти на страната ни в областта на здравеопазването. В България темата за универсалното здравно покритие присъства трайно на най-високо политическо и експертно ниво. Осигуряването на здравословен живот и укрепването на благосъстоянието на населението е една от основните цели в управлението на здравната система, отразена в националните стратегии, концепции, програми и планове.

По време на пленарната среща, доц. Кунчев представи накратко и темите, по които страната ни може да представи своите достижения, а именно: Здравна дипломация“ и „Е-здраве. Доц. Кунчев изрази увереност, че ротационно председателство на България ще допринесе за развитието на държавите-членки на Здравната мрежа на страните от Югоизточна Европа.

 

Здравната мрежа на страните от Югоизточна Европа представлява съвместна инициатива на министерствата на здравеопазването на Република България, Република Албания, Босна и Херцеговина, Република Молдова, Черна гора, Румъния, Република Сърбия, Република Северна Македония и Държавата Израел. Учредена е през април 2001 г. в гр. София в рамките на Пакта за стабилност за Югоизточна Европа с цел насърчаване на регионалното сътрудничество, стабилността в региона и подготовката на страните за интеграция в Европейския съюз. След закриването на Пакта за стабилност, Мрежата продължава да съществува като успешна регионална инициатива към Съвета за регионално сътрудничество, наследил активите на Пакта. Работата й се подпомага и координира от Регионалния офис на Световната здравна организация за Европа и от Съвета на Европа.

 

Свързани новини

Свързани новини

Премиерът Главчев и министър Кондева провериха разчистването на терена на Националната детска болница Премиерът Главчев и министър Кондева провериха разчистването на терена на Националната детска болница 01 Юли 2024

Премиерът Димитър Главчев и министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева провериха разчистването и подготовката на терена на Националната детска болница (НДБ) и отчетоха сериозния напредък, постигнат точно един месец след началото на дейностите.

Още новини

Още новини