Върни се горе

55 болни деца са получили финансова помощ за лечението си от Център "Фонд за лечение на деца" през тази година. 41 от тях са били изпратени в клиники в чужди страни като Германия, Франция, Австрия, Великобритания. Останалите 14 деца се лекуват у нас. Общо молбите, които са постъпили в центъра до 31 август са 87. Център „Фонд за лечение на деца” е създаден, за да съдейства за лечението на тежко болни деца в чужбина, ако у нас няма условия за това.

 Досега за лечение в чужбина са заминали 32 от одобрените деца, останалите 9 имат дата за по-късен период или чакат получаването й. За лечението на 55-те деца са изразходвани над 2.2 млн. лева от средствата на фонда. До края на тази година бюджетът му възлиза на 3 млн. лв. Даренията към 18 август са 133 708 лв. от физически лица. Освен това след провеждането на изборите за европейски и български парламент от Централната избирателна комисия са постъпили 815 хил. лева. Тези средства са от депозитите на партиите, които не са набрали нужните гласове.

На последното си извънредно заседание на 2 септември Съветът на фонда разгледа три молби на деца. За лечението на двегодишния Х.С., който страда от заболяване на централната нервна система, ще се покани чужд специалист за операция в България. Съветът прецени, че при 13-годишния А.М. консултацията във Франция няма да промени  плана за  лечение на детето. Членовете на Обществения съвет разрешиха Н.Д. на 2 години да продължи лечението си в Лондон. Следващото редовно заседание на Обществения съвет към Център "Фонд за лечение на деца" ще се проведе на 17.09.2009 г. На него ще се разгледат 7 нови молби.

 

Дарителската сметка на Център “Фонд за лечение на деца” е:

Българска народна банка – Централно управление

IBAN: BG63 BNBG 9661 3100 1289 01

BIC:BNBG BGSD

Код: 98 77 77

 

Сподели в: