Върни се горе


Хоспитализираните деца са в добро общо състояние и се възстановяват,  нови случаи не се очакват

           Според информация, постъпила в МЗ към 15.30 ч., 38 деца в момента се лекуват в многопрофилната болница в Разлог. Рано тази сутрин и през деня те бяха хоспитализирани със симптоми на повръщане, разстройство и коремни болки. В лечебното заведение са настанени и трима техни учители. Инфекционистите и педиатрите от болницата не очакват увеличение на броя на пострадалите от групата на децата, тъй като е отминал периода, през който биха могли да се появят нови случаи със същата симптоматика. 
           Състоянието на всички деца е стабилно и те се възстановяват под грижите на лекарите и медицинския персонал в многопрофилната болница в Разлог. 
           Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова е информирана непрекъснато за хода на лечението на децата. Тя изрази удовлетворение от бързата и адекватна реакция на здравните структури в Разлог и областта, в резултат на което децата са били по настанени по най-бърз начин в болницата, включително и с разкриване на допълнителни легла в други отделения. 
            Малчуганите са част от група от 84 ученици от първи до пети клас от 125-то СОУ в столицата, които са били на „зелено училище” в хотел „Бъндерица” в гр. Банско.  В същия хотел е била настанена и друга група от 64 ученици от Стара Загора. Благодарение на своевременната намеса и оказаната медицинска помощ от пътуващият с тях училищен лекар, те не се е наложило да бъдат хоспитализирани.  
            Според здравните инспектори от РЗИ-Благоевград, които са взели проби на място, най-вероятно става дума за натравяне след прием на храна в ресторанта на хотела. Това обаче ще бъде потвърдено след като в понеделник станат ясни резултатите от взетите проби.  Здравните инспектори са категорични, че дотогава не може да се твърди със сигурност какъв е източникът на натравянето.

Сподели в: