Върни се горе


Хоспитализираните деца са в добро общо състояние и се възстановяват

        36 деца тази нощ са приети в многопрофилната болница в Разлог със симптоми на повръщане, разстройство и коремни болки. Децата са част от група от 84 ученици от първи до пети клас от 125-то СОУ в столицата, които са били на „зелено училище” в хотел „Бъндерица” в гр. Банско.      През нощта част от учениците са се оплакали от остри болки в корема и са започнали да повръщат. Екипи на Спешна помощ са ги транспортирани до МБАЛ Разлог, където са настанени и е предприето необходимото лечение. Поставени са им диагнози гастроентерит и гастроентероколит. 
         Децата са стабилни и се възстановяват. 
         В същия хотел са настанени и група от 64 ученици от гр. Стара Загора. При някои от тях през нощта също са се появили оплаквания, но пътуващият с групата училищен лекар им е оказал необходимата помощ и не се е наложило те да постъпят в болницата в Разлог.  
         Тази сутрин инспектори от РЗИ-Благоевград са започнали на място епидемиологично проучване за причините, довели до натравянето на децата. Първоначалните симптоми сочат хранително натравяне на децата, но това ще бъде потвърдено едва след като станат ясни резултатите от взетите проби, което се очаква в понеделник. Здравните инспектори са категорични, че дотогава не може да се каже със сигурност какъв е източникът на натравянето. 
          Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова следи непрекъснато създалата се ситуация. Тя изрази удовлетворение от бързата и адекватна реакция на здравните структури в Разлог и областта, в резултат на което децата са били настанени по най-бърз начин в болницата, включително и с разкриване на допълнителни легла в други отделения.    

Сподели в: