Върни се горе

Всяка година на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюн. Той се провежда в страни по целия свят, като се акцентира на опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия и за насърчаване на ефективни политики за намаляване на въздействието от употребата на тютюн.

Световната здравна организация чества Световния ден без тютюн от 1988 г., като тази година мотото е „Спрете незаконната търговия с тютюневи изделия”.

Според СЗО глобалната епидемия от тютюн годишно води до смъртта на около шест милиона души, от които над 600 000 непушачи умират от излагане на вторичен тютюнев дим. При липса на действие до 2030 г., епидемията ще доведе до смърт на повече от осем милиона души. Повече от 80 % от тези предотвратими смъртни случаи ще са сред хората, живеещи в страните с ниски и средни доходи. Тютюнопушенето е най-разпространеният рисков фактор за повече от 25 заболявания, които биха могли да бъдат предотвратени. В света, в момента на всеки десет възрастни, умира по един пушач.

През 2015 г. в изпълнение на чл. 15 („Незаконна търговия с тютюневи изделия”) от Рамковата конвенция за контрол на тютюна, СЗО призовава страните за съвместни усилия да спрат незаконната търговия на тютюневи изделия. Изследване на СЗО на световния пазар с тютюневи изделия показва, че една от всеки десет потребителски опаковки е свързана с контрабандна търговия.

В цялата страна, през месец май, регионалните здравни инспекции отбелязват с различни инициативи Световния ден без тютюн - организират се кампании, дискусии, викторини, безплатни измервания на нивото на въглероден оксид в издишан въздух, интернет послания на принципа „Предай нататък!”, състезания, ролеви игри, конкурси и др.

Повече информация за инициативите по градове можете да намерите в прикачения файл, както и на сайтовете на РЗИ.

МЗ припомня, че всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето през цялата година. Това може да стане в някой от 28-те кабинета за консултиранe и отказване от тютюнопушенето (ККОТ), които са разположени в регионалните здравни инспекции в областните градове. Повече информация може да получите на Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето 0700 10 323.

Програма на събитията
DOCX файл, 50,7 KB, качен на 19.05.2015

docx document
Сподели в: