Върни се горе

Проверени са цените на 954 лекарства като при половината от тях има основания за намаляване на цената, предстои да бъдат проверени още 2246 продукта

    268 лекарствени продукта са вече с нови, по-ниски цени в резултат на извършената служебна проверка от Комисията по цени и реимбурсиране. Това е постигнато след като Комисията е сравнила цените на тези лекарства с цените им в референтните страни, с които се сравняваме. До момента са проверени 954 лекарствени продукта, при които последната   цена е била утвърдена преди повече от една година. При 488 от проверените продукти,  е установена настъпила промяна на цената в референтните държави. При 220 продукти са в ход процедури по обжалване на откритите по-ниски цени. 
    Служебните проверки се извършат от Комисията чрез специализираната администрация на МЗ и са един от съществуващите механизми за намаляване цените на лекарствата. Проверка е непрекъснат процес и за всеки отделен лекарствен продукт се извършва при изтичането на 1 година, считано от датата на утвърждаването на неговата цена. 
   Постигнатото намаление обхваща продукти от различни химико-терапевтични групи. Проверяват се всички лекарствени продукти без изключение без да се извършва подбор. 
   Значително е намалена цената на редица лекарства. Така например в групата на лекарствата за лечение на онкологични заболявания цената на флакон Trastuzumab  1454 лв. е намалена с 141 лв. като редукцията е с 10 на сто. При лекарството Lomustine намалението в цената е 300 на сто – от 380 на 130 лв. за опаковка.Значително е намалението при Bortezomib – старата му цена от 2618 лв. е намалена с 317 лв. на флакон, което формира разлика от 1268 лв. за терапията на един пациент за един месец. При лекарството Pemetrexed цената спада с над 10 на сто – от 2817 лв. тя се намалява с 296 лв. за флакон. Друг изключително скъп медикамент Adalimumab  има с 8 на сто по-ниска цена като старата му цена от 2467 лв. е намалена с 180 лв. за 2 флакона. 6 пъти е намалена цената на лекарствения продукт Clopidogrel, използван  в областта на кардиологията. Старата му цена от 70,73 лв. на опаковка е намалена на 12 лв. Лекарството срещу хепатит с Международно непатентно наименование Ribavirin е намалено със 141 лв. за флакон като предишната му цена е била 1307 лв. 
    Проверките на Комисията по цени и реимбурсиране продължават. За цялата 2012 г. на проверка подлежат общо около 3200 лекарствени продукти.   

Сподели в: