През изминалата седмица са регистрирани общо 4 727 случая на остри заразни заболявания срещу 4 353 случая за предходната седмица. От тях 3 531 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 3 367 случая за предходната седмица.
Общата заболяемост от грип и ОРЗ за страната е 92,75 на 10 000 души срещу 88,44 на 10 000 души за предходната седмица.
Чревни инфекции: регистрираните случаи са както следва:
Вирусни хепатити 64 случая срещу 61 случая за предходната седмица;
Дизентерия 3 случая срещу 5 случая за предходната седмица;
Ентероколити 295 случая срещу 301 случая за предходната седмица;
Колиентерити 10 случая срещу 12 случая за предходната седмица;
Кампилобактериоза 2 случая срещу 3 случая за предходната седмица;
Ротавирусен гастроентерит 12 случая срещу 20 случая за предходната седмица;
Салмонелози 6 случая срещу 10 случая за предходната седмица.
Въздушно-капкови инфекции: регистрираните случаи са както следва:
Варицела 610 случая срещу 434 случая за предходната седмица;
Епидемичен паротит 1 случай срещу 1 случай за предходната седмица;
Морбили 5 случая срещу 4 случая за предходната седмица;
Скарлатина 100 случая срещу 59 случая за предходната седмица.
Трансмисивни инфекции: регистрираните случаи са както следва:
Ку-треска 1 случай срещу 1 случай за предходната седмица;
Лаймска борелиоза 10 случая срещу 6 случая за предходната седмица;
Хеморагична треска с бъбречен синдром 1 случай срещу 0 случая за предходната седмица.
На територията на област Хасково е регистрирано семейно огнище с 2-ма заболели от Трихинелоза. За случаите са уведомени ОДБХ-Хасково и областното Ловно-рибарско дружество. Изяснява се вероятният източник на инфекцията. Епидемиологичното проучване продължава.
На 27.11.19 г. в Министерство на здравеопазването постъпи информация от Столична РЗИ за регистриран хранителен взрив в детско заведение в гр. София, при който 9 деца са с еднократно повръщане, 1 от тях е хоспитализирано. Екип от СРЗИ и ОДБХ е извършил проверка на място, взети са проби за микробиологичен контрол от консумирана храна, прибори за приготвяне на храна, ръце на персонал и повърхности. Предприети са необходимите противоепидемични мерки за наблюдение на контактните лица и изследване на персонала.
Епидемиологичното проучване продължава.
За оптималната работа на интернет страницата, порталът на МЗ и нашите партньори използваме технологии, за да съхраняваме и/или да имаме достъп до информация за устройството Ви – бисквитки или cookies. Приемайки тези технологии, Вие позволявате на МЗ и на партньорите ни да обработваме лични данни на този сайт, като поведението Ви или уникални идентификатори за Вашето устройство. Несъгласието или отмяната на съгласие може да се отрази неблагоприятно върху някои характеристики или функции.
Кликнете долу, за да се съгласите с гореспоменатото или да направите конкретен избор, включително да упражните правото си на несъгласие с това компании да обработват лична информация, базирана на легитимен интерес, а не съгласие. Можете да промените избора си по всяко време, като кликнете върху „Настройки“ по-долу.
Използваме данните ви за: