Върни се горе

От днес, 3 ноември, на разположение на Столичната регионална здравна инспекция ще бъдат 20 служители на Националния център по обществено здраве и анализи. Целта е те да подпомагат здравните инспектори и по този начин да ускорим работата на инспекцията. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред медии в СРЗИ.

"Ситуацията е усложнена, непрекъснато се увеличава броят на положителни проби в София. Изискването е всички заразени и контактни да бъдат уведомени писмено чрез връчени предписания за карантина или изолация, а за последния месец при 22-ма служители на СРЗИ беше доказан COVID-19, което наложи извеждането им от работна среда. По тази причина, за да наваксаме и да избегнем всякакви пропуски, ще работим с командировани служители от други институции до когато е необходимо", посочи проф. Ангелов.

Пред медии министър Ангелов съобщи, че до 6 ноември, петък, пред всички държавни лечебни заведения трябва да бъдат поставени мобилни съоръжения – тип фургон, където всеки ще може да се изследва за коронавирусна инфекция. На място ще има медицински екип, който ще консултира гражданите при съмнения за COVID-19. Такова писмо на министъра вече е изпратено до директорите на съответните лечебни заведения.

Националният логистичен център в МЗ вече работи, като днес на смяна е екип от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Министърът припомни, че ролята на центъра е да съдейства за бърза връзка между институциите, лечебните заведения, регионални здравни инспекции и центровете за спешна медицинска помощ при възникване на затруднения в комуникацията между тях. „Този център не дублира дейността на спешна помощ. В този смисъл на телефоните в логистичния център няма да звънят граждани“, обясни проф. Ангелов.

В отговор на журналистически въпрос здравният министър посочи, че проверките в лабораториите и лечебните заведения продължават и където се установят нарушения, ще бъдат налагани санкции.

Днес проф. Ангелов ще посети Бургас, за да се запознае със създадената организация за бърз достъп на граждани до адекватна медицинска грижа. Министърът съобщи, че още вчера, 2 ноември, е разпоредил на РЗИ-Бургас лечебните заведения да увеличат капацитета си за прием на лица с COVID-19 от 10% на 20%.

Сподели в: