Върни се горе

Кардиологичните прегледи бяха безплатни и се проведоха по повод Световния ден на сърцето

    193 души се изследваха безплатно за сърдечно-съдови заболявания пред сградата на Министерството на здравеопазването днес. Консултациите се проведоха по повод Световния ден на сърцето – 29 септември. През тази година той се отбелязва под мотото „Един свят – Един дом – Едно сърце”, защото сърдечните заболявания не се съобразяват с расата, цвета на кожата или пола, а домът е мястото, което е подходяща среда за ограничаване на вредните навици, водещи до сърдечно-съдови заболявания. 
    За реализирането на прегледите пред сградата на министерството бяха разположени две шатри. В едната консултации извършваха медици от Националната кардиологична болница, а в другата – от Специализираната болница за активно лечение на сърдечно-съдови заболявания „Света Екатерина”. Безплатните прегледи включваха измерване на кръвното налягане, изследване с кардиограф и консултации. Преминалите през пунктовете граждани, получиха като подарък по една ябълка, която е символ на здравословния начин на живот. 
    Междувременно, непосредствено до двата пункта на голям екран се излъчваха видеоклипове, свързани с превенцията на сърдечно-съдовите заболявания – вредата от прекомерната употреба на сол и от тютюнопушенето. Доброволци на ролери от Български младежки червен кръст раздаваха информационни материали за здравословен начин на живот. 
    Световният ден на сърцето – 29 септември, днес се отбеляза с безплатни кардиологични прегледи и консултации в цялата страна. Регионалните здравни инспекции, съвместно с университетски и областни лечебни заведения организираха редица кампании по места – раздаване на информационни материали, разпространение на видеоклипове и организиране на беседи за сърдечно-съдовите заболявания. В някои от областните градове отбелязването на Световния ден на сърцето започна още в началото на седмицата. Целта на кампаниите е да се акцентира върху превенцията на сърдечно-съдовите заболявания като се запознае обществото с рисковите фактори, водещи до тези болести, както и със значението на здравословния начин на живот. 
    Тази година акцентът на проявите по случай Световния ден на сърцето се поставя върху превенцията на жените и децата, които според статистиката са не по-малко застрашени групи от мъжете в напреднала възраст. Усилията на институции, здравни работници и неправителствени организации са насочени към активното информиране на хората за опасностите и начините за превенция на сърдечните заболявания. Всяка година те причиняват близо 30% от всички смъртни случаи на земята, което означава, че отнемат над 17 милиона живота годишно. 
    Тези цифри могат да бъдат драстично намалени чрез здравословен начин на хранене, повишаване на физическата активност и отказ на тютюнопушенето.

Сподели в: