Върни се горе

8 нови случая на COVID-19 бяха регистрирани у нас, като всички те са при лица от София. Така общо потвърдените случаи на новия коронавирус в България към 22 март, сутринта, е 171.Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб и началник на Военномедицинска академия генерал-майор Мутафчийски в рамките на сутрешния брифинг на Щаба.
По отношение разпределението на лицата с COVID-19 по възрастови групи началникът на ВМА посочи, че най-много са регистрираните случаи на граждани от 40 до 49 години, като те представляват 29% от всички лабораторно потвърдени заболели у нас.
Във възрастовата група 20-29 г. установените случаи на новия коронавирус са 16 % от всички регистрирани; в групата 30-39 г. – 15%; в групата 50-59 г. – 16 %; в групата на лицата до 19 г. – 7%. Това показва, че младите хора боледуват, преносители са на новия коронавирус, но при тях заболяването протича по-леко, обясни Мутафчийски. В подкрепа на думите си той посочи, че регистрираните у нас случаи на COVID-19 във възрастовия диапазон до 60 г. представляват 83 % от всички 171 положителни за коронавируса лица.
17% са случаите на лица над 60 години, като общият брой на регистрираните случаи в тази категория е 24, при три от които , въпреки усилията на лекарите, се стигна до летален изход.
Сподели в: