Върни се горе

За седемнадесета поредна година Програма Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерство на здравеопазването, Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) и Коалиция АНТИСПИН организират инициативите по повод 17 май - Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН.

У нас този ден съвпада със заключителния трети етап на Националната АНТИСПИН кампания, която стартира на 1 декември 2008 г. под мотото „Всеки ден е АНТИСПИН ден. Бъди в час!”, чиято цел е повишаване на чувствителността на широката общественост по отношение на ХИВ/СПИН.

По традиция Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН се отбелязва всяка година в третата неделя от месец май. В световен мащаб на този ден стотици хиляди хора от над 1 200 организации в 115 страни участват в най-голямото и най-старо събитие, свързано с проблема ХИВ/СПИН, което тази година се планира под мотото “Заедно, ние сме решението”.

17 май е не само ден за почит към паметта на починалите и съпричастност с хората, живеещи с ХИВ/СПИН, но и призив за повишаване на обществената толерантност и намаляване на стигмата и дискириминацията.

Всички желаещи от гр. София могат да изразят своята съпричастност към засегнатите от болестта и към проблема ХИВ/СПИН и да се включат в следните планирани от нас събития на 17 май:

·         От 11.00 часа на езерото „Ариана” в присъствието на представители на Министерството на здравеопазването, Коалиция „АНТИСПИН” и финалистите от Мюзик Айдъл, ще бъде поставена ритуално голяма панделка от червени балони – символ на борбата срещу СПИН; ще бъдат раздавани червени балони с надпис: „Бъди в час!”, като послание към всички граждани, които преминават или се присъединяват към събитието;

·         От 19 часа в Центъра за култура и сътрудничество „Френски институт” към Посолство на Франция в България (ул. „Дякон Игнатий” 2) ще бъде организирана безплатна прожекция на филмите „Тайната I”, „Тайната II” и „Кастинг”, с цел повишаване информираността на младите хора по въпросите за ХИВ и СПИН.

 

Каним Ви да изразите своята съпричастност, като в 21.00 часа в неделя изгасите осветлението и запалите свещ на прозореца на домовете си в знак на почит към жертвите на СПИН и в подкрепа на техните близки.

Със съдействието на местната власт и гражданското общество, подобни инициативи ще бъдат организирани в още 14 големи градове в страната – Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Габрово, Добрич, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Перник, Стара Загора, Русе и Шумен.

Като част от кампанията на специализираните отделения за лечение на ХИВ/СПИН в Инфекциозна болница в София, Университетска болница „Св. Георги” в Пловдив и МБАЛ „Св.Марина” – Варна ще бъдат изпратени индивидуални пакети с витамини, които ще бъдат предоставяни на хората, живеещи с ХИВ/СПИН.

Отбелязването на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ и СПИН е уникално събитие, което допринася за широка обществена дискусия по проблемите на ХИВ/СПИН, за образование и информираност на младите хора и за ангажирането им в активни действия за промяна на лицето на ХИВ/СПИН. За първи път този ден се отбелязва през 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк, а оттогава до днес в повече от 115 страни по света всяка трета неделя от май се реализират мащабни инициативи като израз на почит към жертвите на вируса и в подкрепа на тези, които живеят с него.

Над 8 хиляди души в света вече са запалили и посветили своя свещ в памет на жертвите на СПИН на сайта на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Ако искате да се включите и вие: http://www.candlelightmemorial.org/light_candle/index.php

Според данни на Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) и Световната здравна организация (СЗО), в момента в света живеят 33 млн. възрастни и 2 млн. деца с ХИВ/СПИН, 50 % от инфектираните с ХИВ са жени. През 2007 г. от СПИН са починали 2 млн. души и са се инфектирали нови 2,7 милиона, а 45% от ново инфектираните са млади хора на възраст 15-24 години. 
У нас към 15 май 2009 г. са регистрирани общо 976 ХИВ серопозитивни лица, от които над 50% са млади хора на възраст 15-29 години. Броят на новорегистрираните тази тази година е 38 лица. Броят на хората, за които има данни, че са починали е 322 лица.  

Сподели в: