Върни се горе

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев участва в тържественото честване на 130-та годишнина на УМБАЛ „Св.Анна” в столицата. Университетската болница е правоприемник на Софийската първоразрядна болница, основана на 1 май 1879 г. 

„Вашето лечебно заведение се утвърди като един от стожерите на българското здравеопазване - достоен продължител на делото на лекари, създали традиции и затова неслучайно през последните 4 години Министерството на здравеопазването е инвестирало в УМБАЛ „Св.Анна” около 12 млн. лв.”, каза  д-р Желев в приветствието си към персонала и ръководството на лечебното заведение. С тях е закупена апаратура за клиниките по сърдечно-съдова хирургия, неврохирургия, ортопедия и травматология, образна диагностика, ремонтиран и обновен е сградният фонд, което заедно с висококвалифицирания персонал гарантира модерна и качествена медицинската помощ.  Министър Желев подчерта, че само през тази година болницата е получила 2 млн. лв., с които е осигурен  ангеографски апарат. Министерството на здравеопазването ще продължава да прави всичко възможно с цел създаване на оптимални условия и облекчаване работата на лекарите в „Св. Анна”, увери  министърът на здравеопазването.

По повод 130-годишния юбилей д-р Желев връчи на изпълнителния директор на УМБАЛ „Св.Анна” д-р Димитър Димитров  Почетния знак - първа степен, златен, на Министерството на здравеопазването.  Прочетени бяха приветствия от името на президента Георги Първанов и министър-председателят Сергей Станишев във връзка с празника на лечебното заведение.  Д-р Божидар Нанев, председател на Български лекарски съюз, връчи почетен плакет на Съюза на директора на УМБАЛ „Св. Анна”.
За висок морал и съществен принос към лечебното заведение бяха отличени
проф. д-р Тома Пожарлиев, началник на Клиника по Обща и ендоскопска хирургия, проф. д-р Стоян Чакъров, началник на Клиника по Урология, д-р Стефан Демикатонов, ст.ординатор на Неврохирургична клиника, м.с. Пенка Станкова Брейчева – бивша главна сестра /сестрински грижи/, работили десетилетия наред в болницата.

Изпълнителният директор д-р Димитър Димитров припомни историята на лечебното заведение от създаването му на 1 май 1879 г. Той изрази признателност за подкрепата на МЗ за осигуряване на нова апаратура и обновяване на голяма част от базата на болницата.  



       

 

 

 

Сподели в: