Върни се горе

Първата линейка пристига на мястото на инцидента за 4 минути

    12 души са пострадалите при тежката катастрофа на столичния булевард „Цариградско шосе“ вчера вечерта. Сигналът за инцидента от телефон 112 постъпва в ЦСМП София в 20,25 ч., а адресът е диктуван на екипите в 20,26 ч. Първата линейка пристига на мястото на инцидента само за 4 минути - в 20,30 ч., втората – в 20,40 ч., а третата – в 20,46 ч. Първият екип транспортира в УМБАЛ „Св. Анна” момиченце на 6 г. с политравма. Детето е прието в много тежко състояние, с черепно-мозъчна, гръдна и коремна травма и спешно е оперирано от екип от неврохирурзи, реаниматори и ортопеди. По-късно през нощта е направена втора операция, заради кръвоизлив в корема. Вторият екип на ЦСМП транспортира в същото лечебно заведение жена на 26 г. в изключително тежко състояние, с черепно-мозъчна травма, в клинична смърт, която въпреки усилията на лекарите, е починала около 02,30 ч. на 11 юли. Третият екип транспортира до УМБАЛ „Св. Анна” 41-годишна жена, майка на пострадалото дете. В момента тя е в стабилно състояние, с фрактури на крайници и счупен таз. 
    В 20,32 ч. е диктуван адрес на четвърти екип на ЦСМП, който пристига на мястото на инцидента в 20,45 ч. и транспортира трима пострадали в УМБАЛ „Царица Йоанна”. 
   В 20,38 ч. пети екип на ЦСМП тръгва за мястото на катастрофата, пристига в 20,55 ч. и транспортира жена на 34 г. в УМБАЛСМ „Н. Пирогов”. 
   В 20,54 ч. първият екип на ЦСМП, транспортирал детето до УМБАЛ „Св. Анна”, се връща на мястото на катастрофата и транспортира 44-годишна жена до ВМА. 
    В МБАЛСМ „Пирогов“ са постъпили общо 5 пострадали от катастрофата: 3 жени на 28 г., 34 г. и 43 г. и двама мъже на 27 г. и 61 г. За домашно лечение са освободени две от пострадалите пациентки - 43-годишната жена, при която бяха установени 2 счупени ребра, контузия на дясната китка и на дясната подбедрица и 34-годишната жена, която е с контузии на двете ходила и на лявата китка. 28-годишната пациента остава за лечение в болницата, тъй като след подробни изследвания е установено, че е с лека черепно-мозъчна травма. Тя има и рана на главата, която е обработена малко след пристигането й в болницата. 27-годишният мъж е в тежко състояние в Централна реанимация на „Пирогов“. Той е приет в болницата със счупен таз и голямо количество кръв в корема. През нощта му е направена операция, при която е отстранен далакът. 60-годишният мъж, който е с фрактура на една от костиците на дясното ходило, е отказал хоспитализация след гипсирането. 
    В УМБАЛ “Царица Йоанна“ са приети трима души без опасност за живота: две сестри на по 15 г. и 19 г. и мъж на 26 г. 15-годишното момиче е с охлузвания и е оставена за наблюдение в дневния стационар към Спешно отделение на болницата. По-голямата й сестра е настанена в Отделението по ортопедия с фрактура на тазобедрената кост. Мъжът е прегледан и освободен за домашно лечение.
    В неврохирургичното отделение на ВМА е хоспитализирана 44-годишна жена без опасност за живота. Тя е със счупен таз и подбедрица, с леки контузии по тялото и главата, с мозъчно сътресение. Най-вероятно пациентката ще бъде изписана утре.

Сподели в: