Върни се горе

150 общо са леглата за пациенти с COVID-19 в областната болница в Сливен, от които към днешна дата са заети 130 за консервативно лечение и 6 за интензивно. За цялата област са определени общо 290 легла за лечение на коронавирусна инфекция. Лечебното заведение се справя със ситуацията, разполага с достатъчно лични предпазни средства, дезинфектанти и консумативи, единственото, което установихме като необходимост, е осигуряването на допълнителни количества от лекарствения продукт Ремдесивир, които болницата ще получи в понеделник, 29 март. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред медии в Сливен. В рамките на днешния ден на лечебните заведения в област Сливен ще бъдат доставени допълнителни десет кислородни концентратора, съобщи още проф. Ангелов.

1093 са пациентите на домашно лечение в областта. Не е голям броят на настанените в лечебно заведение млади хора с коронавирусна инфекция, но и в област Сливен се отчита тенденцията при цели семейства да бъде доказан COVID-19. Хоспитализирана в областната болница с коронавирусна инфекция е бременна жена, която е в стабилно състояние и предстои да бъде изписана. В Центъра за спешна медицинска помощ в Сливен е създадена отлична организация, като дневно екипите се отзовават на около 40 сигнала. Това стана ясно от думите на здравния министър.

По отношение хода на ваксинацията в страната проф. Ангелов посочи, че в последните дни се наблюдава увеличаване броя на желаещите да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 от I-ва и II-ра фаза на НВП. Става дума за медицински лица, педагози, помощен персонал в здравните структури и в училищата, които първоначално не са заявили желание за имунизация. Имунизирането на попадащите в тези таргетни групи почти беше приключило, но заради регистрирания завишен интерес в момента количества от наличните в страната ваксини се прилагат приоритетно за обхващане на тези хора.

В Сливен министърът съобщи, че по-късно днес ще издаде заповед, с която ще разпореди всички налични и неизползвани към момента дихателни апарати да бъдат въведени в експлоатация. По този начин освен че ще бъде увеличен броят на реанимационните легла в страната, лечебните заведения и екипите ще имат спокойствие, че разполагат с всичко необходимо. „Нямам никакви притеснения, имаме достатъчно дихателни апарати, в цялата страна осигуряваме кислородни концентратори. Няма място, където да отчитаме проблем и той да не е решен на момента“, беше категоричен проф. Ангелов.  

Сподели в: