Проект "Информирани и здрави"
21 май 2009Обща информация
Проект BG051PO001-5.3.01 „Информирани и здрави” е реализиран с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд в рамките на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007-2013”, приоритетна ос 5 „Социално включване и насърчаване на социалната икономика”, област на интервенция 5.3. „Работоспособност чрез по-добро здраве”.
Общият бюджет на проекта е 3 551 107 лева.
Общата продължителност: 48 месеца. Проектът е стартирал е на 21 май 2009 г. и е приключил до 21 май 2013 год.
Общата цел на проекта е подобряване трудоспособността, повишаване продължителността на активния трудов живот на населението и поддържане на здрава работна сила чрез повишаване нивото на знания, умения и мотивация за здравословен начин на живот.
Изпълнени дейности
- Изготвен анализ на потребностите и проблемите на целевите групи
- Извършено проучване за познанията, нагласите за промяна в поведението и уменията за здравословен начин на живот сред целевите групи
- Изработени ръководства и наръчници за добра практика:
- Методически наръчник за успешни подходи и добри практики за ползване от работещите в областта на превенцията на употребата на психотропни вещества
- Ръководство за добра практика за медицинските специалисти относно оценка и контрол на риска при пушачи
- Ръководство за добра практика за медицинските специалисти относно оценка и контрол на риска при производствен травматизъм
- Методически наръчник за успешни подходи и добри практики за производители на храни с ниско съдържание на сол
- Проведени са две национални конференции и 12 обществени обсъждания по темите на шестте информационни кампании
- Проведени са на национални здравни информационни кампании, насочени към намаляване на:
- консумацията на готварска сол
- употребата на психотропни вещества сред младите хора
- тютюнопушенето
- производствения травматизъм
- битовия травматизъм
- транспортния травматизъм
- Проведено е финално проучване за познанията, нагласите за промяна в поведението и уменията за здравословен начин на живот и възможностите за ограничаване на рисковете от производствен, битов и транспортен травматизъм сред целевите групи.