Върни се горе

Трансплантацията е едно от най-големите чудеса на съвременната медицина. Тя представлява сложна операция, при която на един болен човек се присажда ново сърце, бъбрек или дори тъкани и клетки. Това позволява на стотици хора с много тежки заболявания да продължат живота си напред. Обикновено това са пациенти, които страдат от бъбречна, сърдечна или чернодробна недостатъчност, които имат нужда от нови роговици, за да виждат и други. За тях единственият шанс за лечение е получаването на нов орган, тъкани или клетки тъй като техните са прекалено увредени. Единствената операция на света, която позволява това да стане възможно е точно трансплантацията. 

За съжаление нуждаещите се от такива операции са много повече от наличните органи или тъкани. Листата на чакащите само в ЕС е 50 000 души. Някои от тях чакат с години шанса си за нов живот, а други не успяват. Всеки ден заради липсата на органи в ЕС умират по 12 души. За да не позволяваме това да продължава, всеки от ас трябва да знае какво означава трансплантацията и донорството.

Видове трансплантации

Органната трансплантация може да бъде на сърце, черен дроб, бял дроб, бъбрек, панкреас и черва. Засега в България се присаждат само сърце, черен дроб и бъбреци. При останалите видове трансплантации пациентите трябва да кандидатстват за лечение в чужбина, а МЗ покрива разходите. Въпреки това обаче тези хора пак чакат дълго, тъй като проблемът с липсата на органи е повсеместен.

Тъканната трансплантация представлява присаждане на тъкани. Тя се използва за операции, при които е нужно имплантирането на кожа, кости, хрущяли и други. Те се използват при възстановяване на пациента при травми, когато човек има сериозни наранявания, загубил е крайник или дори при пластичната хирургия. За разлика от органите при тъканите почти няма дефицит, защото могат да се даряват по-лесно. В България има държавна тъканна банка в Пирогов, която задоволява нуждите на цялата страна.

Клетъчната трансплантация представлява присаждане на клетки. Най-често те са хемопоетични стволови клетки. Те се използват при лечение на серизони онкохематологични заболявания.

Къде се извършват трансплантации в България

Болниците, в които могат да се извършват трансплантации на органи са шест. Те са Университетска болница „Лозенец”, Александровска болница, „Св. Екатерина”, Военномедицинска академия (ВМА) и „Пирогов” – в София, и „Св. Марина” – във Варна. Клетъчни трансплантации се правят в СБАЛОХЗ в София, както и в Национален хематологичен център. 

По закон разходите за всички дейности, свързани с извършването на трансплантацията и последващото приемане на медикаменти, се поемат от държавата за всеки здравноосигурен български гражданин.