Върни се горе

От 26 до 30 март на посещение у нас е екип от водещи френски лекари, който идва в изпълнение на Програмата за научно сътрудничество в областта на медицината между България и Франция и съвместен българо-френски проект за развитие на детската бъбречна трансплантация.

Френският екип, съвместно със специалисти от МБАЛСМ „Пирогов” и Университетската болница по педиатрия ще осъществи на 28 март (сряда) бъбречна трансплантация от жив родствен донор (баща) на 6-годишно момче.

Във вторник, 27 март, от 11.00 часа Министерството на здравеопазването организира пресконференция във връзка с посещението на специалистите от Франция и осъществявания съвместен българо-френски проект за развитие на бъбречна трансплантация при деца. Пресконференцията ще се състои в залата на ет. 6 в Клиниката по урология на МБАЛСМ „Пирогов”.

В пресконференцията ще участват:
    Д-р Есмералда Лучиоли, директор в Агенцията по биомедицина, Франция
    Д-р Мари-Алис Машер, нефролог от болница „Робер Дебре”
    Д-р Жан-Франсоа Хартман, реаниматор от болница „Робер Дебре”
    Д-р Оливие Юо, анестезиолог от болница „Робер Дебре”
    Доц. Спас Спасков, директор на МБАЛСМ „Пирогов”
    Д-р Михаил Абаджиев, началник на Клиниката по урология в „Пирогов”
    Доц. Стела Кюркчиева, началник на Клиниката по детска урология в „Пирогов”
    Д-р Димитър Русинов, главен асистент в Клиниката по детска нефрология към СБАЛДБ „Княгиня Евдокия”
    Д-р Димитър Брънков, директор на дирекция в ИАТ

Програмата за научно сътрудничество в областта на медицината между България и Франция е насочена към развитие на бъбречната и чернодробната трансплантация. Научният обмен в областта на бъбречната трансплантация при деца се реализира между френските болници „Робер Дебре” и „Св. Луис”, Париж, и българските лечебни заведения МБАЛСМ „Пирогов” и УСБАЛДБ „Княгиня Евдокия”.

Френският екип, който идва у нас, включва хирурзи, анестиолози, нефролози, интензивни и операционни сестри. Трансплантацията, която ще бъде извършена в сряда, е третата съвместна трансплантация за двата екипа. Първата детска бъбречна трансплантация по линия на това сътрудничество бе направена успешно през декември 2005 г., а втората – на 25 октомври 2006 г.

Сподели в: