Върни се горе

От понеделник, 20 юни, до четвъртък, 23 юни, включително, в Клиниката “Уши–нос-гърло” на Университетска многопрофилна болница за активно лечение ”Царица Йоанна” ще се извършват прегледи на деца със съмнения за увреден слух.

Прегледите ще са в аудиологичния кабинет на клиниката от 8.00 до 14.00 часа през посочените 4 дни.

За преглед към специалистите от клиниката могат да се обърнат родители, които имат дори само съмнения за увреден слух на детето.

За осъществяване на прегледите не е необходимо направление от личния лекар. Прегледите не се заплащат от родителите. Необходимо е само предварително записване на тел. 943-24-93; 943-23-50.

Слуховият дефицит остава актуален медицински, социален и икономически проблем, особено за децата. У нас ежегодно се раждат около 65 глухи деца при раждаемост около 65 000 годишно. Ранната диагностика на децата и последващото лечение е съвременно решение и позволява развитието на речта и говора, емоционално, психично, социално и умствено развитие на личността, дава шанс за интегрирането на децата в естествената обществена среда.

С цел най-ранно откриване на слуховите увреждания при всички новородени деца в страната, Министерството на здравеопазването разработи проект на Национална програма за неонатален слухов скрининг за периода 2005-2010 г. Документът е в съгласувателна процедура и предстои да се разгледа в Министерски съвет.

Програмата предвижда при всички новородени деца да се извършва първоначален слухов скрининг до 48-ия час от раждането. Всички новородени от интензивните неонатални отделения ще бъдат изследвани задължително преди изписването им. Децата с изяснена причина на отклоненията ще бъдат насочвани за адекватно лечение – ранно слухопротезиране (около шестия месец) и при необходимост кохлеарна имплантация с последваща рехабилитация на слуха и говора. Малките пациенти, при които се установят рискови фактори, ще се отделят в специална група за диспансеризация и наблюдение до 3-4 годишна възраст. В рамките на програмата ще бъде създаден регистър на децата с изяснени увреждания и семействата им. Те ще бъдат проследявани и при установяване на по-късни отклонения, ще им бъде назначавано адекватно лечение.

Сподели в: