Върни се горе

От понеделник, 27 февруари, до сряда, 1 март, София е домакин на Петата регионална работна среща на Здравната мрежа за Югоизточна Европа по проект „Укрепване на надзора и контрола върху заразните заболявания в Югоизточна Европа”.

Конференцията ще започне своята работа в понеделник, 27 февруари, в 9.00 часа, в хотел „Форум”.

В 12.30 часа ще се състои пресконференция, в която ще участват чуждестранни и български представители в работната среща.

В регионалната среща ще участват представители на осемте държави-членки на Здравната мрежа на Югоизточна Европа, на Световната здравна организация, на Европейския център за контрол на заболяванията, на Съвета на Европа, на Европейската банка за развитие към Съвета на Европа, от Франция, Белгия и международни донорски организации.

На срещата ще бъде обсъдена ситуацията с разпространението на птичия грип в региона и пандемичната опасност. Страните от Здравната мрежа, включително и България, ще представят националните си пандемични планове.

Участниците във форума ще направят оценка на риска от разпространение на птичия грип и епидемичната опасност в страните от Югоизточна Европа. Ще бъде направен и цялостен преглед на системите за надзор на грипа в страните от Югоизточна Европа, както и ще се дискутират надзорът на синдромите и важността на системите за ранно предупреждение за готовността за грип и бърза реакция.

Експерти от Европейския център за контрол на заболяванията ще говорят относно важността за прилагане на международните здравни регулации в сегашната ситуация в региона.

Сподели в: