Върни се горе

Десет детски домове в Южна България са получили средства в размер на 17 000 евро, дарени от Асоциацията на българските лекари и медицинските професии във Франция. Това стана ясно по време на среща между доц. Красимир Гигов, главен секретар на Министерството на здравеопазването и д-р Снежина Фреш, председател на асоциацията на българските лекари и медицинските професии.

Като продължение на благотворителната си дейност асоциацията набира средства за издаване на книга във вид на фото-албум със снимки на деца на домовете. Книгата ще бъде официално представена през октомври месец тази година във Френския културен институт в София с участието на г-н Етиен дьо Понсен, посланик на Френската Република в България.

Асоциацията в сътрудничество с други организации е взела активно участие в акцията по освобождаването на българските медици в Либия, заяви д-р Фреш.

На срещата стана ясно, че страната ни, след приемането като пълноправен член на Европейския съюз, е привела в съответствие с Директива 2005/36/ЕО на Европейския парламент и на Съвета за признаване на професионалните квалификации по медицинските професии всички необходими документи. Голяма заслуга за осъществяването на успешните и плодотворните контакти на МЗ с Френската Република относно признаването на професионалните квалификации по медицински професии взима д-р Мишел Леман, президент на Френския лекарски съюз.

Д-р Снежина Фреш подчерта, че стремежът на Асоциацията на българските лекари и медицинските професии във Френската Република е да се обменят професионален опит и нови научни открития, както между представителите на самата организация, така и съвместно с българските лекари на територията на Република България.

В срещата взеха участие д-р Милена Кръстева – член на асоциацията, началници на отдели в МЗ, експерти.

Асоциацията на българските лекари и медицинските професии във Франция е създадена на 7 април 2004 година. В нея членуват 120 български лекари, които практикуват медицински професии във Франция, а събранията на организацията се провеждат веднъж годишно в Париж.

Основната дейност на Асоциацията е подпомагането на българските лекари, работещи във Франция.

Сподели в: