Върни се горе

    В Министерство на здравеопазването постъпи официална информация от Министерство на външните работи относно случаите на заболели с усложнения от миокардит и перикардит в съседна Гърция.

Според данните от заявените до вчера ( 24.04.2002г. ), 29 случая, 7 болни вече са изписани от лечебните заведения, 14 показват клинично подобрение и ще бъдат изписани в скоро време. Остават 8 пациенти под наблюдение, при които обаче състоянието е стабилно. Вчера в Центъра за борба със заразните болести към гръцкото Министерство на здравеопазването и социалните грижи са регистрирани 7 случая с оплаквания от миокардит и перикардит. От пациентите са взети биологични проби, които са изпратени в лабораториите за анализ. Три от регистрираните случаи са в Атика, 1 в Солун, 1 в континентална Гърция, 1 в Пелопонес и 1 в Крит. Още един случай в Солун се проучва и днес ще стане ясно дали може да се причисли към съмнителните случаи на заболяване.

   Научните работници от Центъра за борба със заразните болести продължават да следят усилено епидемиологичната обстановка в цялата страна и считат, че може да се говори за спад при заболяването.

   Във връзка с тази официална информация Министерство на здравеопазването на България разпореди набирането на проби за вирусологично изследване от пациенти с подобна симптоматика, потърсили помощ в лечебните заведения на страната. За изследване ще се взимат задължително носогърлен смив, фекална проба и серум, които ще се съхраняват и транспортират при хладилни условия и ще се доставят в лабораториите по грип и по ентеровируси на Националния център по заразни и паразитни болести към Министерство на здравеопазването.

   Предвид на недостатъчните данни по отношение на случаите в Гърция Министерството на здравеопазването засега няма основание да препоръчва ограничаване на пътуванията в нашата съседка.

Сподели в: