Върни се горе

Двама италиански водещи лекари ще извършат у нас на 4 и 5 май (петък и събота) операции на две деца с тежки заболявания, които при други условия трябваше да заминат на лечение в чужбина. Посещението се организира от Клиниката по детска хирургия към СБАЛСМ „Пирогов” и Център „Фонд за лечение на деца”, който поема и неговото финансиране.

Водещият оператор е проф. Паоло Додеро, шеф на Клиниката по детска хирургия в Генуа, Италия. Той е специалист по проблемите на дебелото черво и ануса. Вторият оператор е проф. Джан Батиста Париджи, шеф на Клиниката по детска хирургия в Павия, Италия, един от най-старите университетски градове със световно призната медицинска школа. Проф. Париджи е секретар на Секцията по детска хирургия към Медицинската организация към Съвета на Европа. През последните години той е организатор на много срещи във връзка с присъединяването на държавите от Източна Европа към Европейския съюз.

Операциите ще бъдат извършени съвместно с български лекари на 4 и 5 май в Клиниката по детска хирургия на Специализираната болница за активно лечение и спешна медицина „Пирогов”. В българския екип, който основно се занимава с проблемите на вродените болести на ануса и дебелото черво, влизат доц. Минко Панов, д-р Теодор Пенушлиев и д-р Цвятко Георгиев.

Първото дете – пациент на италианските специалисти, е с най-тежката аномалия на дебелото черво, която се оперира от високоспециализирани екипи в няколко големи детски хирургични центрове в Европа и САЩ. За 20 години това е вторият такъв случай в България. Операцията протича в няколко етапа (три или четири), сега ще бъде извършен основният етап.

Второто дете – момиченце на 6 години, също е с тежка диагноза, то вече е претърпяло една операция в България, която е неуспешна. Операцията ще даде възможност на детето да заживее нормално и да се интегрира в обществото.

Към операциите се проявява голям интерес. Те ще се предават по видеокабел и ще се наблюдават от 20 гости - специалисти по детска хирургия от Румъния (Букурещ, Крайова, Констанца), Гърция, Македония.

 Италианските и българските лекари, участващи в операциите, ще дадат пресконференция в неделя, 6 май, от 9.00 часа в заседателната зала в СБАЛСМ „Пирогов” (ет. 2).

Сподели в: