Върни се горе

Три деца ще бъдат изпратени за лечение в чужбина, реши на първото си заседание за тази година Общественият съвет на Център „Фонд за лечение на деца” (ЦФЛД).

Те са със заболяване на опорно-двигателния апарат (детето ще бъде лекувано в Израел), заболяване на нервната система (консултацията и диагностиката ще е в Холандия), вродено заболяване на урогениталния тракт (лечение във Франция).

На заседанието си членовете на Обществения съвет разгледаха общо 6 молби на деца, нуждаещи се от лечение. За три деца предстои да бъде търсен донор на стволови клетки за костно-мозъчна трансплантация в Световната донорска банка. Самите трансплантации ще бъдат извършени в България, след успешното намиране на съвпадими донори.

През изтеклата 2006 г. Общественият съвет на ЦФЛД одобри за подпомагане и лечение в чужбина молбите на 28 семейства. Сред най-често срещаните заболявания бяха на опорно-двигателния апарат (6 деца), очните заболявания (5 деца), урогенитални вродени малформации (3), кардиологични (1), уши-нос-гърло (1) и други (7 деца).

За децата бяха осигурени скъпоструващи консултации и лечение във водещи клиники в чужбина. Осем деца бяха изпратени на лечение в Австрия, пет - в Германия, четири - във Франция, и по едно в Израел, Белгия, Великобритания и Швейцария. За две деца Общественият съвет гласува търсенето на донор от Световната донорска банка за осъществяване на костномозъчна операция у нас. Три деца повторно заминаха за продължаване на лечението в съответните клиники.

Средствата от дарения, постъпили по сметката на фонда през 2006 г., са 651 248 лв., а за целия период от учредяването му през 2005 г. досега - 1 763 682 лв. За лечението на децата през 2006 г. са осигурени 860 838 лв., а от съществуването на фонда досега - общо 2 459 749 лв. Дарители през 2006 г. са над 2300 физически и юридически лица. Сред най-едрите спомоществователи е „Камеко” АД, предоставил средства за полза на здравето на българските деца в размер на 200 000 лв.

 

Дарителската сметка на Център “Фонд за лечение на деца” е:
Българска народна банка – Централно управление
IBAN: BG63 BNBG 9661 3100 1289 01
BIC:BNBG BGSD
Код: 98 77 77
Сумите за дарения се превеждат от търговските банки в страната.

Сподели в: