Върни се горе

Министерството на здравеопазването и Националният комитет по кърмене организират пресконференция по повод Световната седмица на кърменето, която се провежда от 1 до 7 август у нас под патронажа на Министерството на здравеопазването. Пресконференцията и ще се състои в четвъртък, 2 август, от 11 ч. в пресклуба на БТА. Тя е на тема “Ранното начало на кърменето” и на нея ще бъдат представени дейностите, насочени към кърменето, които ще бъдат реализирани в рамките на Националния план за действие “Храни и хранене”.


В пресконференцията ще вземат участие:

Д-р Маша Гавраилова, началник отдел “Опазване на общественото здраве” в Министерството на здравеопазването и заместник-председател на Националния комитет по кърмене
Доц. д-р Ваня Недкова, завеждащ Катедра по детски болести към Медицинския университет, Плевен и председател на Националния комитет по кърмене
Д-р Жана Станева, началник на неонатологичното отделение в Многопрофилна болница за активно лечение, Враца - първата болница у нас, завоювала приза “Болница приятел на бебето”
Цветозар Томов, социолог от социологическа агенция “СКАЛА”
Таня Русева, лидер на “Ла Лече Лига-България”
Антоанета Борисова, Център за бременни жени в Пловдив
Ася Иванова, активен участник в интернет сайта за родители bg-mamma. 

На пресконференцията ще бъде изнесена информация за постиженията на Инициативата “Болници – приятели на бебетата” и за преимуществата на изключителното кърмене. Ще бъде представен опитът на МБАЛ, Враца за въвеждане на ранното закърмяне и ползите за майката и бебето.
Ще бъдат представени резултатите от проведеното от социологическа агенция “СКАЛА” в периода април-юли 2007 г. анкетно проучване “Нагласи към кърменето на здравните професионалисти, работещи с деца”.
Присъстващите ще бъдат информирани за дейностите на “Ла Лече Лига-България” в подкрепа на кърменето и помощта, която оказват на майките, при трудностите при кърменето и отглеждането на децата.
Ще бъде оповестена информация за Центъра за бременни жени в Пловдив, за организираните курсове за бременни, за пропагандирането на кърменето и информиране на обществото за принципите на изключителното кърмене. Ще бъдат споделени най-честите трудности и нужди на майките при кърмене и захранване на децата им и ролята на сайта bg-mamma в тяхна помощ.

Организираната под патронажа на МЗ седмица е част от провежданата от него политика за подобряване на детското здраве, за повишаване на качеството на медицинските грижи за майките и децата, за усъвършенстване на работата на лечебните заведения и другите здравни структури в областта на опазване на майчиното и детското здраве, за разрешаване на демографските проблеми. у нас.

Сподели в: